Eldupphör över i Sudan – strider inom minuter

TT-AFP

Publicerad 2023-06-21

Rök i Khartum den 7 juni, efter att ett tidigare försök till eldupphör hade avslutats. Arkivbild.

Tre dagars eldupphör i Sudan fick ett tvärt slut på onsdagsmorgonen. När den formellt avslutades tog det bara några minuter innan artillerield dundrade i huvudstaden Khartum.

Eldupphöret skulle gälla till klockan sex på morgonen. Invånare i Khartums systerstad Omdurman vittnar om att artilleribeskjutning drog igång från olika håll i Khartum nästan omgående.

Militärens stridsflygplan flög sedan lågt över huvudstadsområdet, enligt vittnesmålen.

Eldupphöret hade förhandlats fram med hjälp av Saudiarabien och USA. Det är ett i raden av försök att få stopp på de omfattande våldsamheterna. På tisdagskvällen startade en storbrand i den sudanesiska säkerhetstjänstens högkvarter i huvudstaden – varpå de stridande sidorna anklagade varandra för att ha orsakat den.

Fler än 2,5 miljoner människor beräknas ha flytt sina hem med anledning av de omfattande striderna i Sudan, dels i Khartum-regionen, dels i Darfur i syd. Konflikten, som har pågått sedan mitten av april, står mellan den reguljära armén och de paramilitära RSF-styrkorna. De militära fraktionernas respektive ledare har kuppat till sig makten i Sudan, men sedan blivit oense om hur landet bör styras, och av vem.