Jemen: Saudiarabien släpper krigsfångar

TT TT-AP

Publicerad 2023-04-09

Anhängare till huthirebellerna trampar på amerikanska och israeliska flaggor under en demonstration i Sanaa, Jemen, i mars. Arkivbild.

Saudiarabien har släppt 13 krigsfångar, meddelar huthirebellerna i Jemen. Frisläppandet sker sedan en delegation från Oman anlänt till Jemens huvudstad Sanaa, ett led i internationella försök att skapa fred i den långa konflikten.

Krigsfångarna, samtliga huthirebeller, kom fram till Sanaa på söndagen, enligt huthiernas talesperson Abdul-Qader el-Murtaza. De släpptes i samband med ett fångutbyte mot saudiska krigsfångar. Någon tidpunkt för när saudierna släpps anges inte.

Fångutbytet är en del i en överenskommelse som togs fram med hjälp av FN i förra månaden. Ett ramverk för fångutväxling antogs vid ett möte på Johannesbergs slott norr om Stockholm för fem år sedan, men det har ännu inte genomförts fullt ut.

Syftet med samtalen mellan delegationen från Oman och huthirebellerna är att förlänga den vapenvila som löpte ut i fjol. Oman har i åratal varit mötesplatsen för samtal mellan huthirebellerna, som stöds av Iran, och den av Saudiarabien ledda koalition som stödjer regeringssidan i kriget.

Fredssamtalen har fått ny fart av att Saudiarabien och Iran i mars återupprättade sina diplomatiska förbindelser.

Sedan 2014 rasar ett krig mellan regeringsstyrkor och huthirebeller i Jemen. Förutom den militanta huthirörelsen är flera rebellgrupper inbegripna.

Kriget har lett till en humanitär kris som enligt FN är en av de värsta i världen. Hundratusentals människor har dött av strider, sjukdomar eller svält.