DeSantis fortsätter korståget åt höger

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2023-04-23

Förbud mot viss undervisning i skolan, kraftigt inskränkt aborträtt och större möjlighet att utdöma dödsstraff.

Under guvernör Ron DeSantis har Florida tagit flera djupt konservativa steg. Frågan är hur stort stödet för hans politik – och möjliga presidentkandidatur – är i resten av landet.

DeSantis anses vara den ende republikan som på allvar kan ta upp kampen mot Donald Trump om att bli partiets presidentkandidat till valet 2024. Sedan han tillträdde som guvernör i vågmästardelstaten Florida 2018 har han genomfört flera kontroversiella och uppmärksammade lagändringar.

I veckan utökades en av de lagarna – den som förbjuder allmänna skolor att undervisa barn om sexuell läggning och könsidentitet. Denna lag ger också föräldrar rätt att säga nej till hälsoundersökningar som skolan erbjuder.

Det som kritiker kallar ”don't say gay”-lagen gällde inledningsvis barn upp till nio år. Lagen framställs som ett sätt att skydda föräldrars rättigheter vad gäller vilken utbildning deras barn ska få.

”Föräldrars rättigheter har allt mer kommit under attack runtom i landet, men i Florida står vi upp för föräldrarätten och den fundamentala roll föräldrar har för sina barns utbildning”, sade DeSantis då i ett pressmeddelande.

”Vet vad som gäller”

Nu har skolnämnden i Florida beslutat att lagen ska gälla hela grundskoleperioden och genom high school, som motsvarar gymnasiet.

– Vi tar inte bort någonting. Det enda vi gör är att sätta mål så att våra lärare vet vad som gäller: lär ut enligt läroplanen, sade Floridas utbildningsminister Manny Diaz jr enligt NBC News.

Undantag får göras endast om ”sådan undervisning antingen uttryckligen krävs av statliga utbildningsstandarder” eller ”är del av en kurs i reproduktiv hälsa eller en lektion i hälsa”. I det senare fallet ska en förälder ha rätt att hålla eleven hemma, enligt CBS News.

Lagen har mött kraftig kritik i USA, bland annat från Vita huset och bolaget Walt Disney som driver nöjesparken Disney World i Florida.

Nyligen klubbades också en lag igenom mot undervisning i exempelvis historia och rasism. Den lagen har sedan dess blockerats av en domstol.

Konservativt centrum

Korståget mot vad DeSantis kallar för skolans ”woke-politik” anses allmänt vara en del i guvernörens plan att driva den tidigare vågmästarstaten högerut. Den 44-årige veteranen från marinkåren vill omvandla Florida till ett konservativt centrum – med ökad tillgänglighet till vapen och inskränkta abort- och hbtqi-rättigheter.

I dagarna godkände Florida en lag som innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjuds. Demokratstyrda Vita huset anser att lagen strider mot grundläggande friheter ”och är i otakt med åsikterna” hos den stora majoriteten i USA.

Florida blir också den delstat som får lägst tröskel för en domare att utdöma dödsstraff. Ett lagförslag har röstats igenom som gör det möjligt för domare att utdöma dödsstraff om minst åtta av tolv jurymedlemmar samtycker. De flesta delstater, bland annat Florida tidigare, kräver en enhällig jury.

Långt efter Trump

Hur stort stödet är för dessa lagändringar i resten av landet är oklart, Ron DeSantis har inte testat sina idéer nationellt än. I nuläget är stödet för guvernören långt ifrån så stort bland republikaner som det är för ex-president Donald Trump.

En sammanställning av opinionsmätningar nyligen visade att drygt 52 procent av republikanerna vill se Trump som partiets nästa presidentkandidat, medan drygt 23 procent föredrar DeSantis.

Hittills har DeSantis inte meddelat om han tänker ställa upp som presidentkandidat.