Högerextremt hat mot reklam mot studentkampanj – LTU polisanmäler

En annons som skulle locka studenter till Luleå tekniska universitet sprids i högerextrema sammanhang.

Nu polisanmäler universitetet hets mot folkgrupp.

– Vi tycker det är så otroligt lågt och bedrövligt att något sådant här händer, bara för att en person har en viss hudfärg, säger universitetsdirektör Veronika Sundström.

På annonsen syns bland andra en glad, ung man som tittar in i kameran, klädd i vinterkläder. En bild som ska locka studenter att plugga i norr.

Men reklamen för LTU har hamnat i skottgluggen för en högerextrem hatvåg – som har lett till att Luleå universitet valt att polisanmäla hoten inom lagen om hets mot folkgrupp.

En av byggnaderna tillhörande Luleå universitetet.
En av byggnaderna tillhörande Luleå universitetet.

– Det är såklart en markering, vi tycker den här typen av hot och hat är oacceptabelt, och vi vill på alla sätt ta avstånd från det, säger universitetsdirektör Veronika Sundström.

Studentkampanjen sprids i högerextrema sammanhang med rasistisk underton, på bland annat sociala medier.

Veronika Sundström poängterar att Luleå tekniska universitet vilar på en värdegrund av demokratiska värderingar, objektivitet och respekt för alla människor.

– Det är ju väldigt märkligt, det är så här vårt lärosäte ser ut. Vi pratar ungefär hundra språk här, vi har forskare och studenter från alla jordens hörn, och det är så vi vill ha det.

Veronika Sundström, universitetsdirektör på LUT.
Veronika Sundström, universitetsdirektör på LUT.

”Tyvärr inte överraskad”

Kampanjen körs årligen, i syfte att rekrytera studenter. Den har aldrig tidigare fått den här typen av uppmärksamhet.

Luleå tekniska universitet har kontakt med den person som är utsatt för hatet, och enligt dem ger de honom det stöd han kan få.

– Jag tror han verkar balanserad, och tyvärr inte helt överraskad över det hela, vilket i sig är ganska beklämmande.

Hon säger att hatet är skadligt – inte minst för att norra Sverige kommer behöva arbetskraft och kompetens i takt med den gröna omställningen.

– Det är så långt i från allt vi står för, och det vi tror är framtiden. Vi vill fortsätta vara internationella, och en av våra huvudstrategier är att vi vill fortsätta kunna vara attraktiva för hela världen, säger hon.

Maria Andersson som är presstalesperson på polisen i region Nord bekräftar att de har tagit emot polisanmälan från Luleå tekniska universitet om hets mot folkgrupp.

Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Publisert:

LÄS VIDARE