Tiotusentals samlades för att visa sin kärlek

På söndagen samlades tiotusentals människor vid Sergels torg för att manifestera kärlek efter lastbilsattacken.

Polisen fick rosor och många personer som befunnit sig i händelsernas centrum återvände till Sergels torg.

– Stockholm är en vacker tavla, som någon försökt förstöra. Men de kan inte det, säger Razak Aboud.

Klockan 14.53 tystnade Stockholm.

Tiotusentals Stockholmare samlades vid Sergels torg på söndagen i en manifestation för kärlek.

Exakt två dygn efter att lastbilen körde ner för Drottninggatan hölls en tyst minut för att hedra minnet av de fyra personer som dog. Himlen var blå, solen sken och en hjärtformad ballong seglade över havet av människor.

– Att höra Stockholm så tyst... Jag kommer inte på något bra ord. Men det var mäktigt, säger Karin Blomquist.

”Stockholm är en vit duva”

Razak Aboud hade gjort en skylt, texten ”Stockholm i mitt hjärta” med ett hjärta ritat runt. När attacken skedde befann han sig på Sergels torg. Han hörde skrik och gråt i staden som nyss varit så full av liv, berättar Razak.

– Stockholm är en symbol för frihet, som en vit duva. Stockholm är en vacker tavla, som någon försökt förstöra. Men de kan inte det, säger Razak Aboud.

Två av talarna var Karin Wanngård (s), finansborgarråd i Stockholm stad och oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (m).

Karin Wanngård tackade förskollärarna som stannade kvar när föräldrarna inte kunde komma fram, sjukvården som räddade liv, och polis och räddningstjänst för att de kom på plats så snabbt. Applåderna rungade allra högst när polisen tackades.

– Ni är alla våra hjältar, säger Karin Wanngård.

Polisen fick rosor

Det var trångt kring Sergels torg och intill Åhléns fasad på Drottninggatan. Många hade med sig blommor som de gav till poliser eller lämnade för att hedra offren.

– Den här vita rosen fick jag av en liten flicka. De flesta säger bara tack, och vill ha en kram. De tycker att vi gör ett jättebra jobb och är tacksamma för att vi finns, säger Anna Bohman, polis i Nyköping som ryckt in till Stockholm.

Sextonåriga Nina Gaballa brukar gå på Drottninggatan ett par gånger i månaden. Att attentatet skedde i Stockholm ”känns som att fienden tagit sig in i vårt hem” säger Nina Gaballa, som håller i en bukett med rosor.

– Jag ska lägga dem för att hedra offren, och för att tacka polisen och räddningstjänsten för det enorma jobb som de gjorde, säger Nina Gaballa.

Uppträdde gjorde bland annat Miriam Bryant, Nano och Richard Wolff, konferencier var tv-programledaren Rickard Sjöberg.

Arrangören Damon Rasti säger till Aftonbladet att han är överväldigad över uppslutningen, närmare 30 000 personer hade anmält sitt intresse på Facebook inför kärleksmanifestationen.

Lars Byström på Stockholmspolisen vill inte säga någon siffra – men konstaterar att det var ”väldigt, väldigt mycket folk och mycket god stämning”.

”Man är inte själv”

Många som tagit sig till Sergels torg på söndagen befann sig i händelsernas centrum i fredags.

Förskolläraren Ellinor Hallerström från Södertälje hade tagit ut en semesterdag för att gå på stan och umgås med en vän. Inifrån en inredningsbutik såg hon lastbilen krascha in i Åhléns.

– Jag kan inte förstå att den lastbil jag sett och den smällen jag hört, är samma som jag ser på nyheterna, säger Ellinor Hallerström.

Men söndagens manifestation bidrog något till att chocken sakta börjar lägga sig.

– Det finns en otrolig styrka och trygghet i att se hur många som slöt upp idag. Alla har rätt att visa sina känslor, vissa blir rädda och andra blir arga, men när människor sluter upp såhär så känner man att man inte är ensam, säger Ellinor Hallerström.

Publisert:

LÄS VIDARE