Hade hål i huvudet – skickades hem

1 av 7 | Foto: Privat/Montage
Känsliga läsare varnas för resten av bildspelet.
NYHETER

Niina Millqvist ramlade i köket och slog upp ett hål i huvudet. Ändå skickade akutmottagningen hem henne utan stygn eller förband, skriver Jönköpings-Posten.

– Enligt läkaren var det bara att gå hem och ta en dusch, säger Niina till Aftonbladet.

Niina Millqvist, 34, från Norrahammar klättrade upp på en bänk för att rensa en ventil en tisdagsmorgon i början av mars. Hon tappade balansen, föll och slog huvudet mot ett skåp.

– Jag vaknade av att en av sönerna sa att jag hade en massa blod under mig. Jag hade fruktansvärt ont i hela kroppen och kunde inte resa mig, säger Niina.

”Åk hem och duscha”

Niina hämtades av ambulans. På akutmottagningen tittade en läkare snabbt på såret och sade att det måste sys. Niina röntgades, sedan fick hon vänta. Efter fyra timmar kom läkaren in och sade att hon skulle åka hem och ta en dusch. Såret hade varken sytts eller lagts om.

– Jag och min väninna hade många frågor men personalen verkade tycka att vi var jobbiga. En sköterska sade att jag redan blivit sydd, men det hade jag ju inte. Jag berättade att jag hade en blödande grop i huvudet men de trodde mig inte, säger hon.

Till slut åkte Niina hem och gjorde som läkaren sagt. I duschen gjorde såret väldigt ont och Niina kunde känna hur vattnet rann in i gropen. När hon kom ut var hon yr och kompisen såg att såret fortfarande blödde. De åkte till en vårdcentral där en sköterska tvättade rent såret och lade om det.

På kvällen ökade yrseln. Niina vaknade i soffan och visste inte var hon befann sig. Närminnet hade försvunnit. Hon återvände till sjukhuset där en hjärnskakning konstaterades. Tre timmar senare skickades hon hem utan hemgångsråd eller vidare undersökning. När hon på nytt besökte vårdcentralen upptäckte de att hon hade ett öppet hål i huvudet.

– Om jag inte uppsökt vårdcentralen hade jag gått runt med ett öppet hål. Det är en ren grop rakt ned i huvudet, säger hon.

Dokumenterades inte

I sjukhusets journaler finns varken gropen eller hjärnskakningen dokumenterade. Inte heller att Niina berättat om sitt illamående. Nina menar att sjukhuset missat i sin dokumentation.

Idag blöder såret fortfarande. Niina har sammanlagt besökt akutmottagningen och vårdcentralen sju gånger på två veckor. Hon berättar att personalen på vårdcentralen varit starkt kritiska mot sjukhusets agerande. De anser att såret borde ha sytts direkt.

– Vårdcentralen vill sätta ett stygn så att det ska läka bättre, men det är så infekterat nu att det inte går att sy. Jag får antibiotika för att det ska läka, säger Niina.

Niina har anmält sjukhuset till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhusets lex Maria-ansvarige läkare Axel Ros har ännu inte fått ta del av anmälan.

– Vi ser inte anmälan förrän vi har fått den. Den ska handläggas på IVO först och vi kan inte uttala oss innan vi fått se den, säger han.