Uppdraget: Tygla Trumps Twitter-flöde

NYHETER

WASHINGTON. Det kan bli en svettig Oscarskväll.

Inte i första hand för filmstjärnorna.

Utan för Donald Trumps stab som ska försöka hejda hans Twitter-attacker.

Donald Trump har ända sedan han började sin kampanj för att nomineras som republikanernas kandidat varit belåten med sitt eget twittrande.

Vid ett kampanjmöte i Columbus i Ohio inledde han anförandet med att säga:

– Vet ni vilka som säger åt mig att sluta twittra? Det är era fiender.

Men det är inte riktigt sant för hans tidigare kampanjmedarbetare har berättat om sitt slit för att hålla Donald Trump borta från sociala medier.

Lovord

Knepet var att hålla honom på gott humör genom att förse honom med lovord från vänskapliga medier som Fox News och Breitbart.

– Om kandidat Trump var upprörd över orättvis bevakning så lönade det sig att övertyga honom om att han fick rättvis behandling från mer lättövertalade medier, säger Sam Nunberg som var kommunkationschef under kampanjen till Politico.

Även om det inte fanns något som kunde hejda den temperamentsfulla presidentkandidaten hade hans stab möjlighet att ringa upp någon och plantera en story eller åtminstone att få några med många följare på Twitter att twittra något uppskattande. Sedan såg personalen till att det nådde Donald Tump.

Twitter-krig

Eftersom Donald Trump är en omvittnad storkonsument av teve och ofta får sina impulser när han tittar ensam på morgnar och kvällar hände det att hans tweet satte en helt ny dagordning än vad staben planerat.

Det hände exempelvis när Donald Trump impulsivt startade sitt twitter-krig med den tidigare Miss Universum Alicia Machado som anklagade honom för att ha kallat henne ”Miss Piggy”.

Hans organisation skyndade sig att placera en historia om hur Hillary Clinton förberett Machado för attacken hos Fox News, Breitbart, Washington Examiner och Daily Caller.

De såg också till att deras story twittrades ut.

– Han såg att det var aktivitet så då kände han inte att han behövde svara. Han twittrar när han känner att han inte får tillräcklig mycket uppmärksamhet, säger en anonym källa till Politico.

Middag kan rädda kvällen

När Meryl Streep vann sitt specialpris vid Golden Globe-galan den 8 januari höll hon ett politiskt tacktal men utan att nämna Donald Trump vid namn.

Det hjälpte inte. I en rasande kommentar kallade han Meryl Streep en av de mest överskattade aktriserna i Hollwood.

”Hon är Hillarys lakej som förlorade stort”.

Under nattens gala i Los Angeles förväntas många tacktal bli minst lika politiskt färgade och inte i Donald Trumps favör.

Det som kan rädda staben i Vita huset är dels att presidenten håller middag för landets guvenörer nästan samtidigt.

Melania – en lugnande kraft?

Middagen börjar 1 timme och 45 minuter innan prisutdelningen i Dolby Theatre startar.

Det andra som talar emot en Twitter-storm från Trump är att Melania Trump ska närvara vid middagen och eventuellt gör sin man sällskap under resten av kvällen.

Ett av problemen är nämligen, enligt Politicos källor, att presidenten tillbringar alldeles för mycket tid ensam framför teven eftersom Melania Trump bor i New York på grund av sonen Barrons skolgång.

Han har ingenting som distraherar honom utan tvärtom ger honom oceaner av tid att älta upplevda oförrätter som pyser ut i form av ilskna tweets.

ARTIKELN HANDLAR OM