Kristinas fyndiga myntfynd – "Take a Dump on Trump"

1 av 4 | Foto: Privat/Kollage
Kristina Nylin hittade en ovanlig quarter dollar i butiken i måndags.
NYHETER

När Kristina Nylin öppnade vintagebutikens kassaapparat på måndagsmorgonen gjorde hon ett överraskande fynd. Bland enkronorna låg två amerikanska quarter dollar – och en av dem såg inte ut som den borde.

– Om Trump blir avsatt kan den bli ett roligt och värdefullt samlarföremål, säger Kristina.

Kristina Nylin, 53, driver tillsammans med sin sambo Boda Karlsson vinyl- och vintagebutiken An Ideal for Living på Södermalm i Stockholm. Innan de öppnade butiken på måndagsmorgonen räknade hon som vanligt innehållet i kassaapparaten.

”Take a Dump on Trump”

När hon räknade enkronorna gjorde hon det oväntade fyndet – två amerikanska quarter dollar varav den ena hade ett ovanligt motiv. Den föreställde nämligen en karikatyr av USA:s nye president, med texten ”Take a Dump on Trump” där nationens namn vanligtvis står skrivet.

– Vi skrattade och undrade vad det var för något, säger Kristina.

Hon fotograferade mynten och lade upp bilderna på Instagram och Facebook. I inläggen beskriver hon det ovanliga myntet, och hur det avviker från originalet. Förutom den iögonfallande överskriften har fraserna ”Liberty” och ”In God We Trust” blivit ersatta av orden ”Insanity” och ”Trust Me”.

– Det första jag tänkte på var ju såklart de där ”horkarl-mynten”, säger Kristina och syftar på de falska enkronorna som spreds i Sverige under 2012.

Svensk konstnär misstänks

När hon kom hem googlade hon på mynten och insåg att hon inte var ensam om att ha hittat ett. I november förra året gjordes samma typ av fynd i de amerikanska städerna Los Angeles och Amarillo.

Foto: Privat
Vid första anblick liknade myntet en vanlig quarter dollar – men tittar man närmare är skillnaderna tydliga.

Det här kan dock vara första gången myntet dyker upp i Sverige. Detta trots att upphovsmannen enligt Dagens industri skulle kunna vara den svenska konstnären Karl Fredrik Mattsson – samme person som låg bakom de tidigare nämnda ”horkarl-mynten”.

Kristina tror att myntet hamnade i kassaapparaten av misstag när några amerikanska kunder besökte butiken under helgen.

– De liknar ju våra enkronor och måste ha skramlat runt tillsammans med sådana i kundens ficka, säger hon.

Hoppas på samlarvärde

Trots att butiken handlar med vintage och kuriosa planerar hon inte att lägga upp myntet till försäljning där. Istället tänker hon spara det och se om det ådrar sig ett samlarvärde i framtiden.

– Det svenska myntet blev värt ganska mycket pengar så vi får se vad som händer. Man vet ju aldrig med den där galningen, blir Trump avsatt kan det bli ett samlarföremål. Då kan priset gå upp som tusan, säger Kristina Nylin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

USA

Valuta