Han tog bussen till New York – för att mörda svarta män

66-åring offer för rasistmord – var ”övning” för attack på Times Square

NYHETER

James Harris Jackson, 28, tog bussen till New York med en enda avsikt: att döda svarta män.

Pensionären Timothy Caughman, 66, samlade pantburkar i sitt hemkvarter när han plötsligt höggs ihjäl med ett svärd på gatan.

Efter mordet gick Jackson själv till polisen – och berättade att han ”har hatat svarta män sedan han var barn”.

Åklagare kallar mordet ett terrorbrott.

1 av 3 | Foto: Steven Hirsch / AP
Efter mordet gick Jackson till polisen och berättade att han hatat svarta män sedan han var liten.

Det var förra måndagen som den 66-årige afroamerikanske pensionären Timothy Caughman var ute och letade efter tomburkar runt hörnet från sitt hem, på mitten av Manhattan i New York.

Grannar hörde plötsligt ett oväsen och sedan 66-åringens sista ord: ”Vad håller du på med? Varför gör du så här?”

En för honom helt främmande 28-årig man i trenchcoat gick till attack med ett svärd och högg ihjäl honom. Två dagar senare gick 28-åringen till polisen och erkände utan vidare sitt brott.

– Han sa till poliserna att ”Jag har hatat svarta män sedan jag var barn. Jag har haft de känslorna sedan jag var ung. Jag hatar svarta män”, säger en anonym poliskälla till New York Times.

Ville synas i media

Den 28-årige mannen heter James Harris Jackson och hade tre dagar tidigare tagit bussen till New York från sin hemstad Baltimore. Med sig hade han två stora knivar och ett svärd. Och mordet på 66-åringen var bara en ”övning” – inför en större attack mot svarta män på Times Square. Det säger polisen till CBS.

Han valde att åka till New York för att få så mycket medial uppmärksamhet för sitt hat och sina brott som möjligt. Mordet på Caughman skulle bara vara början – och han hade skrivit ett sorts manifest som han ville ge till New York Times.

– Han sa: ”Lyssna, jag har skrivit ner allting, det finns i min dator”, säger poliskällan till tidningen.

Återvinnare och autografjägare

Timothy Caughman tog sitt sökande efter tomburkar på största allvar, berättar hans släkt och vänner för New York Times. Som en entreprenör.

66-åringen drev förr ungdomsprojekt i sina hemkvarter i New York-stadsdelen Queens, för att ordna deltidsjobb för fattiga unga. Han var också känd i kvarteret som en duktig boxare. På senare år hade han vigt en stor del av sin tid åt att jaga autografer från kändisar på New Yorks gator.

sitt Twitter-konto beskriver han sig själv som en återvinnare, autografjägare och bra affärsman. Han berättar också att han skulle vilja resa till Kalifornien.

Pengarna för tomburkarna skulle dock gå till hyran för hans enrummare på ett övergångsboende för hemlösa, där han bott i över 20 års tid.

– Han var en extremt vänlig person och respektfull inför sina grannar, säger boendets föreståndare.

Smålog i rätten

28-årige James Harris Jackson har inga kända kopplingar till rasistiska rörelser. Han har en bakgrund i den amerikanska armén och var stationerad i Afghanistan i nästan ett år. Men efter att han lämnade armén för fem år sedan verkar han ha varit relativt sysslolös.

Nu åtalas Jackson för mord utfört som ett hatbrott. Åklagaren Joan Illuzzi menar att ”det här med största sannolikhet är terrorism”.

När domstolen läste upp åtalspunkterna stod Jackson och smålog, skriver New York Times. Han tittade också uttråkat upp i taket.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

New York