Gravplats förstörd: ”Jag antar att du aldrig mist någon”

Av: Jonna Claesson

Publicerad:
1 av 3

I lördags när Sarah Johansson från Mariefred skulle besöka kyrkogården där hennes mamma och storebror är begravda möttes hon av ett kaos.

– Det var ingen fin plats att komma till, saker var borta eller förstörda, berättar hon.

Nu för tiden finns det bara en plats dit Sarah kan gå för att säga grattis eller god jul till sin mamma och storebror, det är på kyrkogården i Mariefred. I lördags när Sarah, hennes man och deras två yngsta barn skulle åka dit för att minnas deras morbror och mormor var det mesta förstört.

– Det var ingen fin plats att komma till. Gravstenen var smutsig, jorden var uppriven och blommor och fat var sönderslaget och utkastat över gräset. Saker som mina barn har gett till sin mormor var borta, berättar hon.

Kyrkogården har tidigare haft problem med vandalisering men då har gravarna där Sarahs anhöriga ligger varit förskonade.

– Jag förstår inte varför man gör något sådan. Däremot tror jag inte att vandaliseringen är riktade mot någon personligen. Men jag gick inte runt och kollade hur det såg ut i övrigt på kyrkogården. Däremot hörde jag att även minneslunden var förstörd.

”Hoppas du skäms”

När Sarah kom hem från kyrkogården valde hon att dela med sig av sin ilska och sorg i ett inläggFacebook.

”Vem är du som gör något sådant? Vem är du som tar dig friheten att förstöra vackra minnen och någons sista viloplats? Jag antar att du aldrig mist någon? Någon som du saknar varje dag och endast kan hälsa på vid en gravsten. Men kanske din mamma eller pappa har mist någon? Kanske du har en mormor eller farfar som har en viloplats. Annars kommer du garanterat få det en gång i framtiden. Då kanske du minns tillbaka på alla gravar du skändat och anhöriga du gjort ledsna. Då hoppas jag du skäms!”, skrev hon.

Sarah berättar att händelsen är polisanmäld och vädjar till folk att hålla ett extra öga på kyrkogården för att se till att det inte händer igen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN