Terrordådet i Westminster i London

Uppgifter: London-terroristen sa att han ville döda

avGustaf Tronarp

Mannen som ligger bakom terrordådet i London hade en blodtörst – och pratade om att han ville döda människor.

The Telegraph har pratat med vänner som beskriver Khalid Masoods väg från välartad skolelev till islamistisk terrorist med fyra liv på sitt samvete.

1 av 14 | Foto: Splash/Metropolitan Police
Khalid Masood bekräftas vara gärningsman.

På eftermiddagen den 22 mars körde Khalid Masood över flera personer på Westminster Bridge, mitt i Londons politiska hjärta. Efter att ha kraschat mot ett staket fortsatte han till fots och högg ihjäl en polis. Sedan sköts 52-åringen till döds av säkerhetsvakter.

I brittiska medier klarnar bilden nu alltmer över terroristens liv. Han föddes som Adrian Russel Ajao på juldagen 1964 i Dartford i sydöstra England. Hans familj beskrivs som välbärgad, och under sina första skolår ska Ajao ha varit en mönsterelev.

– Adrian var en jävligt bra fotbollsspelare. Han var en av de bästa i hela skolan. Han var en av dem som var väldigt populära. Han var en stor personlighet och alla tyckte om honom, säger en skolkamrat till The Telegraph.

– Han var väldigt smart och väldigt bra på kemi, fortsätter vännen.

Dömdes första gången 1983

Det dröjde dock inte länge innan Adrian Ajao började ägna sig åt småbrott. 1983 fann en domstol honom skyldig till vandalisering. Det var den första av en lång rad domar. I Ajaos brottsregister finns noteringar om bland annat misshandel, vapenbrott och ordningsstörningar.

I mitten av 90-talet verkade det dock som att Ajao fått rätsida på sitt liv igen. Han hade slagit sig ner med sin dåvarande sambo Jane Harvey och deras barn i staden Northiam, Sussex.

Fantiserade om mord och blod

I juli år 2000 hamnade Adrian Ajao i trubbel igen. I samband med ett bråk knivskar han en pubägare i ansiktet. En kompis som försökte lugna honom berättar om kvällen för The Telegraph:

– Han höll kniven mot min hals och sa: ”Jag vill se lite blod, jag vill se lite jävla blod. Jag vill döda någon”.

– När han lugnat ner sig lite grann sa han: ”Vad har jag gjort? Vad gör jag? Jag ska söka hjälp. Jag vill ha blod eller döda någon”.

Enligt vännen hade Adrian Ajao även vid flera tidigare tillfällen pratat om att han fantiserade om att mörda. Han ska även ha gått i terapi för att lära sig hantera sin ilska.

”Var något väldigt fel med honom”

Knivskärningen på krogen ledde till att Ajao dömdes till ett fängelsestraff. Det var under tiden på anstalt som han konverterade till islam och tog namnet Khalid Masood. När han satt inlåst tog förhållandet med Jane Harvey slut. Enligt brittisk press var hon den enda som kunde hantera hans ilska.

Efter att Khalid Masood släppts på fri fot skar han ytterligare en man i ansiktet. Han dömdes till fängelse på nytt 2003. Ett år senare gifte han sig med en 25-årig kvinna. En släkting till henne uppger för The Telegraph att äktenskapet var våldsamt.

– Han var en psykopat och jag menar det i ordets mest bokstavliga bemärkelse. Han kom från en fin familj och hade allt, men det var något väldigt fel med honom.

Under de senaste åren har Khalid Masood varit bosatt på flera olika orter.

Han har aldrig dömts för terrorrelaterad brottslighet. Han har dock utretts av säkerhetstjänsten MI5. Storbritanniens premiärminister Theresa May har tidigare beskrivit hans roll som ”perifer” i terrorsammanhang.

ARTIKELN HANDLAR OM