Köpte sprit till äldreboende – stoppades av kommunen

Foto: Privat
NYHETER

Stefan Sjögren från Särna samlade in pengar och köpte alkohol till bygdens äldreboende. Men när han äntligen skulle lämna över gåvan stoppades han av kommunen, skriver SVT Dalarna.

Stefan Sjögren spred initiativet på Sociala medier. Till en början trodde han inte att hans idé skulle få ett sådant genomslag, men det visade sig att han hade fel.

– Idén har legat i mitt bakhuvud i flera år å så sa jag till min fru att vi borde samla ihop lite pengar och åka och köpa lite sprit. Efter några dagar var jag tvungen att ta bort mitt telefonnummer så att folk inte kunde swisha mer.

På bara några dagar hade Stefan fått in 17 000 kronor. Han pratade med bygdens äldreboende och bad dem att skriva en lista på vad de önskade sig.

– Då ville de ha whisky, likörer och småflaskor utav vin. Gamlingarna tar ju sig bara en litet glas. Jag åkte och köpte för 8000 ungefär. Sådant som håller sig länge.

Kommunen satte stopp

När Stefan skulle leverera dryckerna satte kommunen stopp.

– Gåvan och initiativet i sig är vällovligt. Det som stökar till det är att kommunen kan inte ta emot en sån gåva i form av sprit, säger Stefan Linde som är kommunchef i Älvdalens kommun, till SVT.

För skulle boendet som är i kommunens regi dela ut spriten, skulle det vara brott.

– Problemet blir om vi som myndighet skulle få alkoholen som en gåva, för då bryter vi mot alkoholförordningen så till vidare att det står att vi ska ha en aktsam alkoholhantering och vi ska servera alkohol men vi ska också kunna ta betalt för den. Vi får inte sälja den för billigt och vi får inte ha någon vinst på det. Och då blir problemet att det är en gåva, som egentligen inte kostar något.

”Man blir uppgiven”

Men det är bara kommunen som dissar Stefans idé. Resten av Särnaborna hyllar Stefans initiativ.

– Alla tycker att det är en jättebra idé. Det är bara kommunen som tror att folk super på äldreboendet. Min tanke var att de kunde ta en snaps nu till påsk eller på midsommar. Man blir ju uppgiven, man tror ju inte att det är vuxna människor som jobbar där på kommun, säger Stefan.

Vad ska du göra med resten av pengarna?

– De flesta som bor där uppe på äldreboendet är fattigpensionärer. Så igår var jag iväg och köpte lite chips och godis som de kunde ha under kvällen och idag har jag varit på blomsteraffären och sett till att de får blommor en gång var fjortonde dag ett tag framöver. Och ikväll kommer en trubadur och spelar lite för dem.

ARTIKELN HANDLAR OM