Vapiano utrymde inte – först skulle gästerna betala

1 av 5
NYHETER

Larmet tutade efter att en brand brutit ut i köpcentrumet och folk började röra sig nervöst mot utgången.

Men Vapiano utrymde inte restaurangen – i stället radade personalen upp sig vid kassan för att ta betalt, uppger gäster för Aftonbladet.

– Vad hade hänt om branden varit närmare, frågar sig Johan Anesäter, 17, som befann sig på restaurangen och fick ställa sig i kön.

Det var i går kväll vid 20.30-tiden som det började brinna på taket till köpcentrumet Täby Centrum, norr om Stockholm.

Johan Anesäter, 17, och hans flickvän Malvina Porsmyr, 17, hade varit på bio och skulle därefter äta middag på restaurangen Vapiano.

– Vi gick in och beställde och fick vår mat. Några minuter efter att vi satt oss och börjat äta så började brandlarmet tjuta, säger Johan Anesäter.

”Fick panik”

Gästerna på restaurangen började röra sig mot utgången men enligt Johan och Malvina utrymde inte personalen lokalen.

– Personalen samlades kring kassan för att ta betalt, säger Johan Anesäter.

På restaurangen har man ett system där alla inköp registreras på ett kort som sedan läses av när man går ut.

– Malvina har tidigare varit med om en brand så hon fick panik och sprang ut men jag var tvungen att stanna kvar och stå i kö medan larmet tjöt, säger Johan.

”Sjukt att de inte tänker på sina gäster”

Efter att äntligen ha kommit fram till kassan och betalat sprang han ut och fick då se att i princip alla andra personer som varit inne på centrumet redan var ute.

Både Johan och Malvina är mycket kritiska till hur Vapiano hanterade situationen.

– Det är sjukt att de inte tänker på sina gäster, säger Malvina Porsmyr.

Johan Anesäter frågar sig vad som hade hänt om branden varit allvarligare:

– Nu brann det ju långt bort från restaurangen men vad hade hänt om det varit närmare?

Han har tillsammans med sin pappa nu skrivit ett mejl till Vapiano med anledning av händelsen.

Brandkåren: ”Handlar om liv, hälsa och säkerhet”

Veronica Sandström på Storstockholms brandförvar berättar att det var en stor insats i Täby under gårdagen med som mest 17 enheter på platsen. Hon är kritisk mot Vapianos agerande.

– Vid ett brandlarm ska man gå ut omedelbart. Man tar på sig ett mycket stort ansvar för sin egen och andras säkerhet om man väljer att inte gå ut eller om man hindrar andra från att gå ut, säger hon och fortsätter:

– Detta är också ett beslut som man inte har någon förmåga att ta, eftersom man inte känner till brandens omfattning. Det handlar om liv, hälsa och säkerhet.

Veronica Sandström kan bara komma på en anledning att inte lämna en lokal där brandlarmet går.

– Enda skälet skulle kunna vara om man fått en direkt order från räddningsledare på plats om att man ska agera på något annat sätt, säger hon.

Vapiano: ”Här har vi brustit”

Charlotte Shingler, kommunikationschef på Vapiano, uppger att man kommer att följa upp händelsen i Täby centrum internt för att ta reda på hur den kunnat uppstå.

– Enligt våra rutiner ska vi se till att omedelbart evakuera lokalen och här har vi brustit då vi inte agerat så snabbt och tydligt som vi ska. Vi vill understryka att ingen hindrades från att lämna lokalen, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Vi inser allvaret i situationen och är tacksamma för att branden inte blev allvarligare och att ingen blev skadad. Vi kommer att följa upp internt för att ta reda på hur denna situation kunnat uppstå med fokus på hur vi kan förbättra oss och undvika att detta händer igen.