Hård kritik mot ryskt Syrienveto

avTT

NYHETER

Ryssland och Kina stoppar sanktioner mot al-Assadregimen för användningen av kemiska vapen i Syrienkonflikten.

Sverige – som är medlem i säkerhetsrådet sedan årsskiftet – sågar vetot.

Foto: PONTUS HÖÖK POHO

Det var inte oväntat att resolutionen skulle stoppas när FN:s säkerhetsråd gick till omröstning. Ryssland och Kina lade in sina veton – och för Rysslands del är det sjunde gången gillt att använda landets veto i Syrienfrågan för att skydda sina allierade i Damaskus.

Resolutionen från USA, Storbritannien och Frankrike hade stöd av en majoritet i säkerhetsrådet och skulle införa sanktioner mot den syriska regimen för att ha använt kemiska vapen under 2014 och 2015.

Sverige fördömer

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar i ett uttalande "djupt" att resolutionen stoppades.

"Ansvarsutkrävande är en viktig princip, och säkerhetsrådet har ett ansvar att aktivt ingripa efter slutsatserna från FN:s och OPCW:s gemensamma utredning att såväl den syriska regimen som terroristnätverket Da'esh (IS, red. anm.) vid flera tillfällen har använt kemiska vapen i konflikten" säger hon i uttalandet.

Sverige fördömer all kemvapenanvändning, som kan utgöra krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten, fortsätter Wallström.

"Döda sitt eget folk"

Kritik kommer också från flera av de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.

– Det är en sorglig dag i säkerhetsrådet när medlemmar börjar skapa ursäkter för andra medlemsstater att döda sitt eget folk, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault säger efter omröstningen att Ryssland "bär ett tungt ansvar mot det syriska folket och mänskligheten i stort":

Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Safronkov motiverar landets veto med att man röstade "emot konfrontation" och kallar resolutionen för "motbjudande" och "bristfällig", enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

ARTIKELN HANDLAR OM