Trumps första tal i kongressen

Temat för talet i kongressen var ”En pånyttfödelse av den amerikanska andan – en optimistisk vision för alla amerikaner”.

Och president Donald Trumps ton var från start ambitiös.

– Allt som inte fungerar i vårt land går att laga. Alla problem kan lösas, sa han i talet.

Donald Trumps första månad som president har snällt sagt varit händelserik. Men hans första tal i amerikanska kongressen skulle gå i positiv anda, meddelade Vita huset i förväg.

I natt talade han alltså till kongressen – och kanske lika mycket till nationen. Anförandet sändes på alla USA:s stora kabelkanaler och väntades få tiotals miljoner tittare.

– Våra allierade kommer bli varse att USA återigen är redo att ta en ledande position, sa Trump till kongressen.

President Trump lovade större resurser till USA:s militär, rusta upp landets infrastruktur och skapa miljontals jobb. Samtidigt vill han sänka skatterna för medelklassen och företagare.

– Just nu upplever amerikanska företagare ett av de högsta skattetrycken i världen. Det blir en stor, stor nedskärning av det. Och en massiv skattelättnad för medelklassen, säger Donald Trump.

Enligt Donald Trump är står USA:s och andra länders tullavgifter inte i proportion till varandra.

– De betalar inget, eller nästan inget för att exportera till USA. De har dragit nytta av våra arbetare och vårt land. Vi måste skydda våra arbetare. Det betyder också att vi måste genomföra reformer av vår migrationspolitik. Nationer runtom i världen har meritbaserad invandring. Det är en grundläggande princip att de som kommer hit ska kunna försörja sig själva, säger Donald Trump.

– Nu gäller principen köp amerikanskt – anställ amerikaner, säger presidenten.

Presidenten nämnde inte uttryckligen det häftigt kritiserade rese- och invandringsstoppet.

Men när han talade om att hindra terrordåd utförda av radikala islamister gled han in på ämnet migration.

– Enligt data från justitiedepartementet kommer terroristerna bakom dåden som inträffat sedan 2001 utifrån. Det är inte medmänskligt, utan huvudlöst, att ta in folk från länder där vi inte kan utföra korrekta kontroller, säger Trump.

”Inte rätt lösning för USA”

President Trump talade om Obamacare – och att han har för avsikt att häva president Barack Obamas upplägg av tillgänglig sjukförsäkring.

– Det var aldrig rätt lösning för vårt land. Vi kommer sänka kostnaderna för sjukförsäkring. Obamacare är en katastrof som kollapsar, och vi måste handla kraftigt för att skydda alla amerikaner. Vi kommer sänka priset på medicin omedelbart. Vi ska sänka priserna på sjukvård och förbättra kvaliteten, lovade Trump.

America first, America first” – det berömda citatet från presidentens installationstal, gjorde sig påmint när Donald Trump talade om USA:s framtida utrikespolitik.

– Jag kommer inte vara en representant för världen, utan en representant för oss.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN