Vit noshörning dödad på franskt zoo

Foto: Domaine de Thoiry/AP/TT
I mitten syns den vita noshörningen Vince som sköts tre gånger i huvudet och fick hornen avsågade. Missdådet skedde på Thoiry zoo nära Paris.
NYHETER

Inkräktarna på Thoiry zoo nära Paris skred skoningslöst till verket. Noshörningen Vince fick tre kulor i skallen och hornen avsågade.

Illdådet är sannolikt det första mot en noshörning i fångenskap i Europa.

Den fyraårige hanen Vince var en vit noshörning, eller trubbnoshörning. Arten har varit nära utrotning, inte minst på grund av utbredd tjuvjakt.

Hans skötare hittade kadavret på tisdagsmorgonen. Ett horn var borta. Det andra var delvis av. Möjligen blev inkräktarna störda eller så krånglade deras utrustning, sannolikt en motorsåg.

Gärningsmännen tog sig på natten in via parkens huvudingång och forcerade sedan metallporten till noshörningarnas inhägnad.

Trots att parken har övervakningskameror och fem anställda boende på området upptäcktes inte barbariet.

Noshörningshorn eftertraktat

Polisens utredare uppskattar hornvärdet till 30 000–40 000 euro.

Ett kilo noshörningshorn bedömdes 2015 vara värt ungefär en halv miljon kronor på svarta marknaden. Efterfrågan är stor i Kina och Vietnam där horn är eftertraktat för traditionell medicin samt som lust- och potensmedel.

Vince föddes på ett zoo i Nederländerna. I mars 2015 kom han till Thoiryparken fem mil väster om Paris. Han delade inhägnad med Gracie, 37, och Bruno, 5, som lämnades oskadade.

Enligt beskyddargruppen Save the rhino finns i dag cirka 20 000 individer av vit noshörning, majoriteten i Sydafrika.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris