21 barn-sexdockor har stoppats i norsk tull

Foto: Hansen Frode/VG
Tullverket har beslagtagit 21 sexdockor i Norge.
NYHETER

Norska rikskriminalpolisen har slagit larm efter att tullen beslagtagit 21 sexdockor föreställande barn de senaste månaderna, skriver NRK.

Sedan hösten 2016 har norska tullen beslagtagit flera sexdockor föreställande barn. Den första beslagtog de i oktober, sedan dess har de beslagtagit 20 stycken till.

– Jag reagerar starkt av det här. Vi är oroliga och chockade, säger Jörn Ferner Bergersen som är tillförordnad chef för tullens underrättelsecenter i Norge.

Dockorna är ungefär en meter långa. Vissa av dem är insvepta i filtar och vissa har barnkläder på sig – några går att värma upp. Vissa av beställarna har tidigare dömts för sexualbrott, medan andra har barn i sin närhet genom arbete eller familj. Några av beställarna har hittills varit okända för polisen.

”Blir illamående”

Nu har tullen tillsammans med Kripos, norska Rikskriminalpolisen, valt att gå ut och informera om detta eftersom de är oroade över utvecklingen.

– Vi tycker att det är viktigt med tanke på den samhällsskyddande roll vi har vid gränsen, säger Jörn Ferner Bergersen.

Enligt honom har flera erfarna tulltjänstemän reagerat starkt när dockorna har hittats.

– Vi har inte varit förbereda. Jag blir illamående av tanken, säger tullchefen Birgitte Hansson.

Polisens jurist säger att de inlett fyra undersökningar. En person är frihetsberövad. De utredde honom när de misstänkte att han försökt att införa en sexdocka av det slaget.

– Under utredningen hittade polisen oanständiga bilder på barn i sexuella positioner. Vi kommer att undersöka detta vidare.

Enligt honom omfattas dockorna av norska strafflagens paragraf 311, som förbjuder sexualisering av barn.

”Vi är bekymrade”

Ann Kristin Grosberghaugen, vid rikskriminalpolisen i Norge, är tacksam över norska tullens iakttagelse.

– Polisen är helt beroende av ett gott samarbete med offentliga och privata aktörer för att förhindra barn från att bli ofredade. Här har tullen föregått med mycket gott exempel säger hon.

Enligt Rikskriminalpolisen är dockorna mycket realistiska och kan bidra till att man tar steget till att begå övergrepp på barn. De tror att människor som beställer dessa dockor har begått brott mot barn tidigare, eller att de utgör en risk.

– Vi är bekymrade över denna trend och kommer att stoppa dockorna och anmäla dem tills vi får andra instruktioner, säger tullens Jörn Ferner Bergersen.

Psykologen inte övertygad

Pål Gröndahl är psykolog, och har forskat mycket om övergrepp mot barn. För norska TV2 berättar han att han inte hört talas om dock-beslagen tidigare.

– Man säger ofta att verkligheten överträffar fantasin. Det här är väl ett typexempel på det, säger han.

Till skillnad från myndigheterna är Gröndahl inte övertygad om att det går att slå fast att dockorna per se är en språngbräda till att begå övergrepp mot barn.

– Vissa av beställarna kanske tänker att de måste få utlopp för sina luster utan att begå övergrepp, säger Gröndahl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Brott