Glaset sprängdes – när John skulle ta en fika

Foto: Privat
John Svantesson: ”Jag gillar inte att gnälla, men vill veta om glasen klarar varm dryck”.
NYHETER

John, 24, skulle bara ta en fikapaus i städningen. Men glaset sprack – och den kaffesugne killen kom undan med andan i halsen när den varma drycken spreds över köket.

– En sån där bit kan skära halsen av någon, säger John.

Under städningen på torsdagen skulle John Svantesson, 24, i Örebro unna sig en varm kopp kaffe. Svart Gevalia från bryggaren i ett av Ikeas höga glas ur Pokal-serien stod på menyn.

John har för vana att servera kaffe ur de populära glasen. Men den här gången gick det inte som han tänkt.

– Jag hällde upp kaffet i glaset och så sa det bara ”poff”, jag antar att det var värmen från kaffet som gjorde att det exploderade, säger John.

En bit av glaset, cirka sex centimeter lång, hade lossnat och flugit iväg i full fart. Kaffet han hällt upp i glaset spreds över diskbänken och spisen.

Foto: Privat
Johns glas efter händelsen.

”Vill inte gnälla”

John köpte glasen i december och har inte haft några problem tidigare. Enligt produktbeskrivningen på Ikeas hemsida ska de vara lämpade även för ”varma drycker”. John tycker i grunden mycket om glasen, eftersom det är praktiskt att kunna hämta mycket vatten på en och samma gång.

Men händelsen under torsdagen har gjort honom oroad.

– Jag klarade mig den här gången. Men tänk om det hänt i en svenssonfamilj, liksom du häller upp kaffe i ett sånt här glas och så sitter ditt barn vid bordet. En sån där bit kan skära halsen av någon.

Han kommer inte att slänga sina glas, men i framtiden lär John hälla upp sitt kaffe i kaffekoppar. Efteråt ringde han upp Ikea och berättade om händelsen.

– Jag gillar inte att klaga, jag är bekväm av mig och vill inte gnälla. Men jag vill ju veta om glasen fungerar för varma drycker.

”Ska tåla varma drycker”

Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea-koncernen i Sverige, beklagar det inträffade. Han säger att säkerhet alltid är ”Ikeas högsta prioritet” och tycker att John gjort rätt som hört av sig till kundtjänst.

Han berättar att glasen i fråga är gjorda av härdat glas och därför ska tåla mer än vanliga glas. Men vid vilken högsta temperatur de testats är oklart.

– Det ska tåla varma drycker, men hur varmt man har i glaset är avgörande. Den insikten har jag inte ännu. En kaffekopp är en kaffekopp av en anledning, det kanske är bättre än att använda ett glas generellt.

Han tycker inte att Ikea-kunder behöver oroa sig för att använda sig av Pokal-glasen så länge det inte rör sig om ”skållhett kaffe”. Men Jakob Holmström understryker att Ikea tar saken på största allvar och ska undersöka vad som gått fel.

– Om vi ska ändra något med glaset och göra det ännu mer härdat eller justera produktbeskrivning, det låter jag vara osagt nu. Jag vill inte gå in på vilka åtgärder vi kommer vidta, säger Jakob Holmström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Örebro

Kaffe