Trump: ”Otto torterades ofattbart av Nordkorea”

Foto: TT / NTB Scanpix
NYHETER

Den amerikanske studenten Otto Warmbier dog sex dagar efter att han kom hem från nordkoreanskt fångenskap.

Nu berättar hans föräldrar om 22-åringens sista fruktansvärda dagar – och kallar Nordkorea för ”terrorister”.

”Otto torterades ofattbart av Nordkorea”, twittrade USA:s president Donald Trump strax efter tv-intervjun.

Tre månader efter att Otto Warmbier begravdes i sin hemstad Cincinatti i Ohio, USA berättar nu hans föräldrar Fred och Cindy Warmbier för den amerikanska tv-kanalen Fox News för första gången om de sista dagarna i 22-åringens liv.

Otto Warmbier satt fången i Nordkorea i 17 månader, enligt diktaturen för att han ska ha försökt stjäla en propagandaaffisch i landet i januari förra året.

Han dömdes till 15 års straffarbete för ”omstörtande verksamhet”, enligt nordkoreansk lag, men släpptes och skickades hem i juni i år. Då befann han sig sedan över ett års tid i vad som beskrevs som komatillstånd.

”Omänskligt vrål”

Föräldrarna berättar i tv-programmet Fox and friends att de förvarnats om att sonen hade hjärnskador och befann sig i koma när han landade i USA, men att det tillstånd de mötte honom i var något ännu värre.

Redan halvvägs upp för flygplanstrapporna hörde de ”ett okontrollerat, omänskligt, vrål” inifrån flygplanet, säger pappan i tv-intervjun.

Det var sonen som låg på en bår och vred sig och skrek av smärtor.

– Hans huvud var rakat, han var intuberad. Han blick var blank och han stirrade rakt ut medan han ryckte våldsamt. Han var blind och han var döv när vi tittade på honom och försökte trösta honom. Det såg ut som om någon hade tagit en tång och totalförstört hans underkäke, säger Fred Warmbier.

Pappan berättar också om ett stort ärr på sonens högerfot. Han anklagar Nordkorea för att ha torterat sonen till döds.

– De förstörde honom, med flit.

Otto Warmbiers feber höjdes till 40 grader på två dagar, berättar han vidare. Sex dagar efter att han landat i USA dog 22-åringen. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas eftersom familjen sa nej till obduktion.

Har tackat Trump

– Vi älskade honom och var stolta över honom, men ingen mamma, ingen förälder, ska behöva gå igenom det vi gick igenom, säger Cindy Warmbier.

Föräldrarna betonar att man upplevde en stor skillnad på Obamaregeringens agerande, där familjen ombads att ligga lågt och inte uttala sig i medier, och Trumpregeringens agerande. De har tidigare tackat både utrikesminister Rex Tillerson och president Donald Trump för att sonen kommit hem.

Anledningen till att de ställer upp i intervjun just nu är för att tonen har skärpts mellan USA och Nordkorea den senaste tiden, säger Fred Warmbier.

– Nu ser vi att Nordkorea framställer sig som ett offer, och påstår att världen hackar på dem. Vi är här för att säga att Nordkorea inte är något offer. De är terrorister. De kidnappade Otto, de torterade honom och de skadade honom medvetet.

Donald Trump twittrade strax efter att intervjun hade sänts: ”Fantastisk intervju på Fox and friends med Otto Warmbiers föräldrar. Otto torterades ofattbart av Nordkorea.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA