Säpo har tagit emot terrorhot riktat mot Stockholm

Säkerhetspolisen arbetar med ett hot om terrorattentat i Stockholm. Hotet har spridits på sociala medier. Det bekräftar Säpo för Aftonbladet.

– Vi arbetar med att samla in underrättelser om detta, säger Sofia Hellqvist på myndighetens pressjour.

I ett sms uppmanas polisanställda i staden att vara ”extra vaksamma”. Enligt polisen finns det dock ingen anledning för allmänheten att känna oro.

Rikspolischefen Dan Eliasson i riksdagen under dagen.
Rikspolischefen Dan Eliasson i riksdagen under dagen.

Både Säkerhetspolisen och den öppna polisen arbetar med ett inkommet hot om terrorattentat. Det uppger flera källor för Aftonbladet.

Säpo, polisen i region Stockholm samt den Nationella operativa avdelningen ska ha gått upp i stabsläge.

Hotet ska vara riktat mot de centrala delarna av huvudstaden. I nuläget uppges det dock inte finnas någon konkret information som underbygger det.

Polisen i Stockholm har inlett en så kallad ”särskild händelse”. Vid lunchtid gick ett sms ut till polisanställdas tjänstemobiler. Där bekräftades informationen om hotet, enligt uppgifter till Aftonbladet. Poliserna uppmanades också att arbeta som vanligt, men vara ”extra vaksamma”.

Men allmänheten har dock ingen anledning att känna någon oro. Det uppger Lars Byström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

– Hade det varit på det sättet hade vi skickat ut en varning, säger han.

Bekräftar hotmeddelande

Sofia Hellqvist på Säpos pressjour bekräftar att myndigheten har kännedom om ett hot. Meddelandet har spridits på sociala medier. På sin hemsida skriver polisen att privatpersoner hört av sig efter att de har sett inlägget.

– Det vi kan säga är att det har på sociala medier har spridits ett hot om ett terrorattentat. Vi arbetar i nuläget med att samla in underrättelser om tillsammans med Polismyndigheten, säger hon.

Vad handlar hotet om?

– Jag kan inte gå in på några detaljer eftersom det rör vårt operativa arbete. Men det jag kan säga är att vi har ett väldigt omfattande underrättelseflöde.

– Vi får in över 6 000 underrättelser varje månad, och det kommer kontinuerligt in allvarliga hot som vi arbetar med att förhindra och avvärja. Ungefär varannan dag får vi kännedom om attentatsavsikter mot Sverige.

Kan du bekräfta att ni är i stabsläge?

– Nej, sådant är svårt att gå in på utan att störa det operativa arbetet.

Har ni gjort något som avviker från det normala utifrån det här hotet?

– Vi gör hela tiden bedömningar kring vårt dagliga arbete. Nivån för terrorhot i Sverige ligger kvar på en trea på en femgradig skala, och om det finns anledning att höja den så kommer vi att gå ut med det, säger Sofia Hellqvist.

För TT förnekar kommunikationschefen Nina Odermalm Schei att Säpo aktiverat stabsläget.

I ett pressmeddelande skriver Säpo följande om underrättelsearbetet:

”Det handlar om uppgifter som Säkerhetspolisen tar del av från samverkande säkerhets- och underrättelsetjänster, från andra myndigheter och allmänhet, men också om uppgifter som Säkerhetspolisen själv samlar in genom till exempel spaning, våra personkällor eller via internet och sociala medier. Uppgifterna värderas och analyseras i syfte att avfärdas eller bekräftas.”

Rikspolischefen informerad

Rikspolischefen Dan Eliasson befann sig i riksdagen under torsdagsförmiddagen. Vid ett möte med journalister bekräftade Eliasson att han fått information om hotet. Det är dock oklart exakt när han fick veta om dess existens.

–  Jag kan inte gå in på det, men det är under de senaste 24 timmarna, sa rikspolischefen.

Det ska inte ha gått ut någon information till riksdagsledamöterna om hotet.

Polisen: ”Har ingen information”

Från den öppna polisens sida är det locket på om attentatshotet.

– Jag har ingen information att ge dig. Om det är så att något pågår så är det Säkerhetspolisen som har huvudansvaret och det är dit du får vända dig, säger Towe Hägg, pressinformatör på polisens Nationella operativa avdelning.

– Jag har ingen information om det alls. Det är till Säpo du ska vända dig för att ställa frågor om detta, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

DIREKTRAPPORTERING: SENASTE NYTT OM HOTET

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN