Vänsterpartiet

Ali ersatte sjuk Nooshi: Vill inte kapa några kablar

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar har fått symtom efter sin vaccinspruta.

Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson partiet, intervjuas därför istället av Anders Holmberg i ”30 minuter” på SVT i kväll.

– Jag kallar mig absolut inte kommunist i dag, säger han i programmet.

På onsdagen skulle partiledare Nooshi Dadgostar (V) ha deltagit i en partiledareintervju i SVT. Men eftersom hon har blivit sjuk intervjuas istället Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson i Vänsterpartiet, av programledare Anders Holmberg.

Till Aftonbladet säger Vänsterpartiets presstalesperson att avhoppet beror på att Nooshi Dadgostar vaccinerade sig på tisdagen och har fått symtom efter det.

I ”30 minuter” som sänds på SVT klockan 19.30 diskuteras två ämnen under större delen av programmet: Kommunism och el.

Anders Holmberg tar upp hur nuvarande ledning har bakgrund från Ung vänster som har kommunism och det kommunistiska samhället som mål. Han visar ett citat från Ali Esbati från 2001 när han svarat ja på att han är kommunist.

”Inte ett bra sätt att beskriva den politiska ståndpunkten”

Ali Esbati säger att han ”absolut inte kallar sig kommunist i dag”.

– Det handar om att komma till en slags insikt att det inte är ett bra sätt att beskriva den politiska ståndpunkt som jag och mitt parti har, säger han.

Anders Holmberg trycker på kommunismens blodbesudlade ideologi och undrar vilket annat parti som skulle kunna samarbeta med ett ungdomsförbund som hyllar en ideologi som hyllar massmord.

– Vi har ett självständigt ungdomsförbund som fattar beslut över sina egna program, det skulle naturligtvis vara orimligt och absurt om de arbetade för annat än jämlikhet och demokrati. Men om frågan är att det är bra att det står att de har kommunismen som mål i sitt program, är mitt svar nej, svarar han.

Västerpartiets Ali Esbati hoppade in för Nooshi Dadgostar i ”30 minuter” i SVT.

”Vi vill inte kapa några kablar”

I 30 minuter visas sedan ett klipp med Nooshi Dadgostar där hon säger att så länge Svenskt Näringsliv är ihopkopplad med kontinenten kommer vi att ha höga elpriser. Anders Holmberg undrar om Vänsterpartiet vill kopplas loss från den europeiska elmarknaden.

– Vi vill inte kapa några kablar. Men det är uppenbart att om man bygger ut ytterligare kablar till Tyskland kommer prissättningen av el att bli beroende av vad som händer på kontinenten – och inte i första hand av vad vi har för strategiska mål för vår industri och energipolitik.

Ali Esbati säger i programmet att partiet vill styra med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Jag tror att vi får en bra rödgrön regering med dessa partierna. Det kan vara så att Centerpartiet behöver finnas med för en majoritet och för att vi inte ska få en blåbrun regering.

Ja till fler asylsökande

På Anders Holmbergs tre snabba frågor svarar Esbati ja på att Sverige ska ta emot fler asylsökande. Han svarar även ja på att narkotika ska avkriminaliseras och att försäljning av fossildrivna bilar ska förbjudas 2025. Däremot menar han att årtalet inte är det centrala.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Ali Esbati

Politik

Anders Holmberg

Kommunism