Biden skrev under historisk vapenlag

Av:  TT-AP

USA:s president Joe Biden med sin hustru Jill Biden talar till medier inför den ceremoni där han skrev under den nya vapenlagen.
USA:s president Joe Biden med sin hustru Jill Biden talar till medier inför den ceremoni där han skrev under den nya vapenlagen.

USA:s president Joe Biden har nu skrivit under den nya vapenlag som bland annat innebär hårdare bakgrundskontroller.

– Det här kommer att rädda liv, sade Biden när han med sin signatur godkände lagen.

Lagen, en kompromiss, är den största regleringen av vapeninnehav som gjorts i USA på federal nivå på nästan 30 år, och Biden kallar den för en ”historisk bedrift”.

Initiativet kom efter de två uppmärksammade masskjutningarna i maj; Skolmassakern i Uvalde i Texas, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl, samt efter dådet i en matbutik i Buffalo, där tio svarta människor dödades.

”Gör något”

Biden säger att han har pratat med många anhöriga till flera masskjutningar i landet, och att han lyssnat på dem.

– Deras budskap till oss var: Gör något. Hur många gånger tvingades vi inte höra de orden, ”gör något, för Guds skull, gör något”. Och i dag har vi gjort det, säger Biden.

– Jag vet att det finns mycket mer att göra och jag kommer aldrig att ge upp. Men det här är en oerhört stor dag.

Presidenten fick lagen på sitt bord efter att först senaten och sedan, på midsommaraftonen, representanthuset röstat igenom den. I båda kamrarna röstade samtliga demokrater för lagen, medan bara ett drygt dussintal republikaner gjorde det i respektive omröstning.

Även dömda

Huvudförslaget i den nya lagen är ett krav på hårdare bakgrundskontroller av personer som är upp till 21 år vid köp av skjutvapen. Man har också enats om att ge 11 miljarder dollar i en satsning mot psykisk ohälsa och ytterligare två miljarder dollar för att öka säkerheten i skolorna.

Dessutom skärps lagen för den som dömts för våld i nära relationer och som vill köpa vapen. Enligt federal lag är det förbjudet att sälja vapen till personer som dömts för denna typ av brott. Men i dagsläget gäller detta endast fall som involverar våld mot en person man gift sig med, bott ihop med eller barn tillsammans med.

Publisert: