27-årig lastbilschaufför häktas efter dödsolyckan på E6

En 27-årig lastbilschaufför häktas efter dödsolyckan på Hallandsåsen då tre unga män miste livet.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död.

– Det arbetas intensivt med ärendet nu, säger Malin Granström, åklagare.

Tre män i 20-årsåldern miste livet efter en trafikolycka på E6:an vid Hallandsåsen tidigt på morgonen lördag den 30 april.

Larmet om olyckan kom klockan 03.45. En lastbil hade kört på en minibuss som stannat vid vägkanten efter att ha fattat eld.

Totalt färdades sex personer, en kvinna och fem män, i fordonet. Tre av dem dog.

”Har lämnat utförlig berättelse”

Lastbilschauffören, en 27-årig man, greps i samband med olyckan.

Under måndagen häktades mannen vid Helsingborgs tingsrätt. Åklagare Malin Granström hade begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död för flyktfara.

Tre män i 20-årsåldern dog när deras minibuss blev påkörd av en lastbil natten till söndag.
Tre män i 20-årsåldern dog när deras minibuss blev påkörd av en lastbil natten till söndag.

Enligt häktningsframställan fanns det också en risk han förstör bevis eller på andra sätt försvårar utredningen om han sätts på fri fot. Mannen är hemmahörande i Estland.

27-åringen har förhörts vid flera tillfällen under helgen.

– Han har lämnat en utförlig berättelse om händelsen och om hans erfarenhet som lastbilschaufför, säger Malin Granström.

27-åringens försvarsadvokat, Stefan Rosell, säger att mannen nekar till brott och att han ska ha varit oaktsam i samband med olyckan.

Advokaten: Var helt nykter

Han menar att åklagaren inte har kunnat visa på vilket sätt hans klient har varit oaktsam. Något han menar att utredningen kommer att visa.

– Han var helt nykter, var helt utvilad, har tagit sina raster och har inte haft tillgång till mobiltelefon eller dator. Han kör som vanligt på platsen, säger försvarsadvokaten.

Stefan Rosell säger att det var helt mörkt på vägen när olyckan inträffade och att 27-åringen inte har haft någon möjlighet att upptäcka bilen.

– Han upptäcker att det står en nedsläckt bil där en sekund innan det smäller.

Enligt försvarsadvokaten är mannen van att köra nattetid och har jobbat som lastbilschaufför i 2,5 år. Han säger att mannen mår fysiskt bra, men psykiskt dåligt.

– Han känner att han också är ett offer i den här olyckan.

”Är i chockartad situation”

Sedan i lördags pågår ett intensivt arbete med att utreda olyckan. Enligt Malin Granström körde lastbilen på minibussen bakifrån, men mycket är ännu oklart.

– Vi kan inte säga exakt vad som hände mer än att det varit personer i vägbanan bredvid den bilen som blev påkörd på ett ställe där det inte finns någon vägren, säger hon.

Under helgen har förhör hållits med förbipasserande vittnen och de ungdomar som också var med i olyckan, men klarade sig.

– Alla ungdomar har inte kunnat höras. De är i har varit i en chockartad situation under helgen, säger Malin Granström.

Lastbilen har tagits i beslag för en teknisk undersökning. Utredarna undersöker om det den har en färdskrivare som har registrerat uppgifter om körningen eller om olyckan kan ha filmats.

Olycksplatsen.
Olycksplatsen.
Publisert:

LÄS VIDARE