Israel/Palestina-konflikten

Blodigaste attackerna mot Gaza sedan elvadagarskriget

Av: 

Marcus Bornlid Lesseur

NYHETER

Minst femton palestinier har dödats i israeliska attacker mot Gazaremsan.

Anfallet är riktat mot den fundamentalistiska gruppen Islamiska jihad, vars stöd från Iran har kommit att ses som ett allt större hot i den israeliska statens ögon.

På samma gång befinner sig Israel i en politisk kris – i höst går landet till val för femte gången på fyra år.

Under fredagen inledde Israel en flygräd mot Gazaremsan, vilket markerade inledningen på de våldsammaste gränsstridigheterna sedan förra årets elvadagarskrig mellan Hamas och Israel.

På lördagen har åtminstone femton personer dödats i de israeliska bombningarna, enligt Gazas hälsodepartement. Bombingarna är riktade mot den militanta gruppen Islamiska jihad som på senare tid kommit att betraktas som ett allt större hot av den israeliska regeringen.

En av Islamiska jihads befälhavare har dödats i attackerna, och tidigare i veckan greps två högt uppsatta medlemmar i gruppen på Västbanken, varpå Israel stängde sina två gränsövergångar mot det tätbefolkade Gaza och med hänvisning till säkerhetsproblem begränsat rörelsefriheten för civila israeler boende nära gränsen.

Islamiska jihad kommendören Taiseer al-Jabaris kropp tas omhand efter israeliskt anfall mot hans lägenhet i Gaza City.

Uppmanar till återhållsamhet

EU har med anledning av eskaleringen uppmanat till ”maximal återhållsamhet” från båda sidor.

– Även fast Israel har rätt att försvara sin civilbefolkning så måste allt göras för att förhindra en bredare konflikt som först och främst skulle kunna påverka civila på båda sidor och resultera i ännu fler offer och lidande, uppger Josep Borrell, EU:s utrikesrepresentant, i ett uttalande.

Enligt Al Jazeera har flera bostadshus i Gazaremsan blivit föremål för israeliska attacker, och tidningen rapporterar att ett femvåningshus i västra Gaza City ska ha jämnats med marken. Enligt palestinska myndigheter ska 650 hus än så länge ha skadats i anfallet.

Al Jazeera uppger att bland annat en 5-årig flicka, en 23-årig kvinna och en äldre kvinna som just firat sin sons bröllop ska ha dödats i attackerna.

Raketer i Gaza avfyrade mot Israel.

Vill upprätta islamisk stat

Vilka är då Islamiska jihad? Och vad är det som egentligen triggat igång de aktuella våldsamheterna?

Enligt en genomgång i Washington Post bildades gruppen 1981 med det uttalade målet att upprätta en islamistisk palestinsk stat i Västbanken, Gaza och Israel – och verkar i dag i skuggan av det betydligt starkare Hamas, vilka styrt Gaza sedan 2007.

Islamisk jihad är i likhet med Hamas klassificerad som en terroristorganisation av bland annat USA och EU, och de båda grupperna har från och till legat i konflikt med varandra sedan Hamas maktövertagande. Men även om Islamisk jihad är en svagare spelare i Gaza så gruppens militära kraft ökat på senare år genom uppbackning från Israels ärkefiende Iran. Gruppen bedöms i dag vara i besittning av lika kraftiga vapen som Hamas, däribland missiler med kapacitet att slå mot Tel Avivs storstadsområde.

Israeliskt luftanfall mot en byggnad i Gaza City.

Tar inte på sig ansvaret

Islamisk jihad, poängterar Washington Post, har i sina aktioner mot Israel gynnats av att inte uppbära den administrativa makten i Gaza. Av det skälet har de kunnat koncentrera sin verksamhet mot Israel och har genom att bryta vapenvilan mellan Israel och Hamas – genom raketskjutningar som de sällan tagit på sig ansvaret för – försökt öka sitt anseende bland palestinierna på bekostnad av Hamas.

Den senare gruppen har i sin tur hamnat i en situation där de å ena sidan inte vill eskalera konflikten med Israel, samtidigt som den israeliska regeringen lägger ansvaret för alla attacker från palestinsk håll på Hamas, och å andra sidan inte vill förlora sitt stöd i Gaza genom att bestraffa Islamisk jihad.

Sedan flera månader tillbaka har Israel genomfört operationer för att gripa palestinier som de misstänker för dessa missilattacker. Men när flyganfallet mot Gaza inleddes under fredagen så var det också mot bakgrund av den kris som för tillfället präglar israelisk politik.

Femte valet på fyra år

Efter att landets regering kollapsade tidigare i sommar leds Israel av en övergångsregering, frontad av Yair Lapid som av många israeler anses sakna den säkerhetsbakgrund som krävs för jobbet, och i höst kommer det för femte gången på fyra år hållas val till det israeliska parlamentet Knesset.

Om situationen ska trappas upp ytterligare, skriver Washington Post, beror i mångt och mycket på hur Hamas väljer att svara på anfallen. Än så länge verkar de inte ha fattat något beslut i frågan.

Ledaren för Irans elitstyrka Islamiska revolutionsgardet har i en teveintervju, uppger Al Jazeera, sagt att Israel ska betala ett ”högt pris” för attacken mot Gaza.

Under förra årets elva dagar långa krig mellan Hamas och Israel dödades 256 personer i Gaza och 14 personer i Israel.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Striderna i Gazaremsan eskalerar

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Hamas

Gaza

Israel

Islamiska jihad