Ryske Kirill, 12: Det verkar som våra hjärnor har tvättats

Kirill, 12, berättade vad han tyckte om invasionen av Ukraina under en skollektion i Moskva.

Två dagar senare kom polisen hem och stängde av familjens elektricitet.

– Det heter att Ukrainas medborgare är hjärntvättade, men jag tycker det verkar som att det är våra hjärnor som har tvättats, säger Kirill till tidningen Novaja Gazeta.

Novaja Gazeta är den enda oberoende tidningen i Ryssland som fortfarande kommer ut. 31 oberoende medier har antingen stängts ner helt eller blockerats inom landets gränser efter invasionen av Ukraina den 24 februari.

I fredags förbjöd landets parlament så kallade fejknyheter om händelserna i Ukraina. Det är numera förbjudet att skriva att det pågår ett krig eller en invasion i Ukraina, i stället måste termen ”militär specialoperation” användas. Journalister som inte lyder kan få 15 års fängelse.

Novaja Gazeta slutade i lördags nyhetsrapportera om kriget i Ukraina, för att det inte längre var möjligt, och alla artiklar om kriget har tagits bort. Tidningens nya artiklar innehåller inte längre ordet ”krig”, men alla förstår vad som menas när tidningen i stället skriver ”specialoperation” inom parentes och med citattecken.

Novaja Gazetas förstasida 28 februari är numera borttagen från Internet. Rubriken ”Metro 2022” om situationen i Kievs tunnelbana anspelar på författaren Dmitrij Gluchovskijs roman ”Metro 2033”, där överlevarna efter tredje världskriget tagit sin tillflykt till Moskvas tunnelbana.
Novaja Gazetas förstasida 28 februari är numera borttagen från Internet. Rubriken ”Metro 2022” om situationen i Kievs tunnelbana anspelar på författaren Dmitrij Gluchovskijs roman ”Metro 2033”, där överlevarna efter tredje världskriget tagit sin tillflykt till Moskvas tunnelbana.

Artikeln om 12-årige Kirill blixtbelyser läget i Ryssland. Kirill har ukrainska rötter och bor med mamma Natalja i Moskva. Fredagen den 4 mars hade hans sjätteklass en historielektion. Kirill berättar:

– Lärarinnan sade ”detta är inte något som vi diskuterar med sjätteklassare, men ställ era frågor, om ni vill förstå vad som pågår”. Jag började ställa frågor: ”Varför satte Putin igång (”en specialoperation”)?” Lärarinnan svarade att ”det är en specialoperation”. Hon sade: ”Jag vet inte exakt var våra soldater är, men om de hade slutat halvvägs så hade Ukrainas aggression fortsatt”. En liten del av klassen höll med mig, de ställde också frågor.

– Lärarinnan sade: ”Ukraina och USA sprider lögner om att demonstranter blir slagna. Demonstrationer får bara hållas efter överenskommelse med myndigheterna.” Jag frågade: ”Kan man verkligen komma överens med regeringen om att hålla en demonstration mot regeringen?” Det svarade hon inte på.

– Sedan frågade jag varför det hela hade satt igång och när det tar slut? Hon sade att Ukraina hade satt igång det, och att det slutar när Ukraina kapitulerar. Hon sade också att många ukrainare är nazister, och att det står i deras läroböcker från första klass att Ukraina är en supermakt. Jag har många vänner i Ukraina, och jag har frågat dem. De säger att det inte står något sådant i deras skolböcker.

Ropade ”ära åt Ukraina” i skolkorridoren

Efter historielektionen gick Kirill till ett annat klassrum. I skolkorridoren ropade han ”ära åt Ukraina”. Några skolelever i korridoren svarade med slagord.

Kort därefter ringde en okänd person till Kirills mamma Natalja via WhatsApp.

– Det var ett okänt nummer, med en katt-avatar. En kvinna sade, utan att presentera sig, att hon ringde angående min dotter. Jag skämtade och sade att jag var en riktigt dålig mamma som inte visste att jag hade en dotter. Då sade hon att hon ringde angående min son. ”Kom och diskutera detta med polisen”, sade hon. Jag sade ”skicka en kallelse så kommer jag, men jag tänker inte svara på fler samtal från okända nummer”.

Nästa morgon ringde sonens klassföreståndare till Natalja och förklarade att tjänstemän från inspektionen för minderåriga ville ha ett samtal med henne och sonen.

När Natalja kom till skolan skrev hon på ett papper att hon hämtade hem sonen från skolan ”eftersom han utsätts för en press som skapar omöjliga förutsättningar i skolan på grund av hans politiska åsikter”. Natalja satte sonen i en taxi hem och åkte själv till arbetet. Vid skolingången stötte de på några poliser.

En ung demonstrant grips av polis i samband med en demonstration mot kriget i St Petersburg.
En ung demonstrant grips av polis i samband med en demonstration mot kriget i St Petersburg.

”Då släcker vi ljuset”

Nästa dag var Kirill ensam hemma. Mamman hade åkt till arbetet. Då började två poliser knacka på dörren. Kirill öppnade inte. De knackade i omkring en halvtimme. Sedan stängde poliserna av lägenhetens elektricitet, lämnade en kallelse till förhör och gick därifrån.

– Jag satt i sängen och funderade på vad som skulle hända nu, berättar Kirill. Men jag var inte rädd. Det som hände var till och med intressant. Att de hade bestämt sig för att ”här har vi en 12-årig pojke som säger sin mening, låt oss gå hem till honom, aha, han öppnar inte, då släcker vi ljuset”.

Familjen har en gammal konflikt med skolan. Mamman föredrar att kommunicera med skoladministrationen via brev. Men hon anser hur som helst att skolan borde ha kunnat skriva eller ringa till henne i stället för att vända sig till polisen.

– Jag tänker att allt har en gräns. Jag förstår att de reagerar om min son slår någon eller klottrar något på en vägg. Men det här? Kommer jag beordras att förklara regeringens officiella ståndpunkt för min son nu?

Kirill säger:

– Jag anser att lärarinnan har fel. Det heter att Ukrainas medborgare är hjärntvättade, men jag tycker det verkar som att det är våra hjärnor som har tvättats.

Antikrigsdemonstranter grips av polis i St Petersburg.
Antikrigsdemonstranter grips av polis i St Petersburg.
Så här ser Novaja Gazetas artikel om Kirill ut i tidiningens pappersupplaga.
Så här ser Novaja Gazetas artikel om Kirill ut i tidiningens pappersupplaga.
Publisert:

LÄS VIDARE