GW om upploppen: Borde varit restriktiv med att ge tillstånd

”Man vet hur det brukar falla ut när han är i farten”

Poliserna borde tänkt efter innan de beviljade högerextreme Rasmus Paludan tillstånd att bränna koranen, menar kriminologprofessorn Leif GW Persson.

Han är delvis kritisk till polisledningens hantering de senaste dagarna.

– Jag vill understryka att det finns ingen absolut rättighet att demonstrera, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Minst 16 poliser har skadats, bilar har satts i brand och polisbilar ha förstörts i samband med de våldsamma upploppen i flera svenska städer.

De kaosartade scenerna har uppstått i samband med att den danske högerextreme Rasmus Paludan ansökt om tillstånd att bränna en koran. För detta fick han tillstånd från polisen.

Men upplopp bröt ut till följd av Paludans sammankomster.

I Linköping, Norrköping, Stockholmsförorten Rinkeby, Landskrona och Malmö har våldsamheter brutit ut.

Människor klättrar upp på en polisbuss i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, talade på långfredagen.
Människor klättrar upp på en polisbuss i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, talade på långfredagen.

”Polisen var för generös”

Kriminologprofessorn Leif GW Persson ifrågasätter i TV4:s Nyhetsmorgon varför Paludan beviljades tillstånd. Enligt honom var polisen för generös.

– Man vet det här långt innan och man vet hur det brukar falla ut när han är i farten. Den uppenbara risken för fara för att upprätthållandet av allmän ordning är hög. Detta borde ha gjort att man varit mer restriktiv med att ge tillstånd, säger Leif GW Persson och fortsätter:

– Då hade man sluppit allt det här och kunnat fira påsk i lugn och ro.

Kriminologen Leif GW Persson. Arkivbild.
Kriminologen Leif GW Persson. Arkivbild.

Riktar kritik mot polisledningen

Enligt GW skötte inte polisledningen sin uppgift. Han säger att polisen hamnade emellan motdemonstranter och att polisen var de som fick ta stryk för det.

– Det tycker jag delvis får skrivas på polisledningen. Den här insatsen verkar ha varit dåligt förberedd, man har otillräckligt med folk, man har haft en lång förvarning och en bra historia att luta sig mot, säger Leif GW Persson.

Vidare säger Leif GW Persson att yttrandefriheten inte är absolut.

– Om polisen kommer fram till att det här innebär så pass allvarligt hot av upprätthållandet av lag och ordning som det visade sig göra i de här fallen, då behöver man inte bevilja något tillstånd till demonstration. Det valde man alltså att inte göra och då blev det det här eländet, säger Leif GW Persson.

Publisert:

LÄS VIDARE