Johnson ska omplacera invandrare till Rwanda

Publicerad 2022-04-14

Den brittiska regeringen planerar att skicka asylsökande i Storbritannien till Rwanda.

– Vi vill inte stänga våra gränser, men vi vill kontrollera våra gränser. Vi ska ta tillbaka kontrollen över den illegala invandringen, säger Boris Johnson.

Boris Johnson har i ett tal i dag meddelat att Storbritannien kommer införa ett antal kraftiga åtgärder för att kontrollera invandringen och människosmugglingen till landet.

Dels kommer det brittiska försvaret att ta över ansvaret för att hantera gränskontrollen i den engelska kanalen.

– Inga båtar ska kunna komma till Storbritannien obemärkt. 

Dels införs livstidsstraff för de som smugglar flyktingar i båtar över engelska kanalen.

– Om du riskerar andra människors liv när du smugglar dem över kanalen ska du veta att du riskerar att spendera ditt eget liv i fängelse, säger Boris Johnson.

Ska flygas till Rwanda

Men det är den sista delen av Boris Johnsons plan som särskilt väckt reaktioner. Storbritannien ska skicka illegala invandrare till Rwanda.

Enligt Johnson kan alla personer som befinner sig illegalt i Storbritannien potentiellt bli omplacerade till Rwanda och deras ärende kommer handläggas därifrån.

– Vårat mål är att de som flyr inte ska vända sig till människosmugglare, eller andra illegala alternativ. Därför ska vi säkerställa att det enda sättet att komma till Storbritannien är via lagliga vägar, säger Boris Johnson.

Av Sky News får ministern Simon Hart frågan om detta också gäller barn.

– Principen är nej. Det här handlar främst om manliga ekonomiska migranter, det finns en del andra faktorer som spelar in när det handlar om kvinnor, barn, flyktingar och asylsökande, säger Hart.

Den brittiska inrikesministern Priti Patel säger att fler detaljer om planen kommer att komma, men att Storbritannien har slutit ett samarbetsavtal med det afrikanska landet.

Får hård kritik från flera håll

Planerna att omplacera migranter till Rwanda kritiserar nu från flera håll. Det brittiska oppositionspartiet Labour säger att förslaget är ”ogenomförbart, oetiskt, och utpressning”. De menar att detta är ett sätt att avleda uppmärksamhet från ”Party gate”.

Röda korset säger att de är ”djupt oroade” över idén att skicka traumatiserade människor till andra sidan jorden.

Organisationen Refugee Council som arbetar med asyl- och flyktingfrågor är också starkt kritiska till beslutet och kallar det grymt och vidrigt.

– Det kommer inte avskräcka dem från att komma till det här landet. Det kommer bara leda till mer mänskligt lidande och kaos, till ett väldigt högt pris, säger organisationens ledare Enver Solomon.