USA och Sydkorea öppnar för större övningar

Av:  TT-AFP

USA:s president Joe Biden lyssnar på Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeoul vid en presskonferens under lördagen.
USA:s president Joe Biden lyssnar på Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeoul vid en presskonferens under lördagen.

USA och Sydkorea överväger att ”utöka” sina militärövningar som ett svar på ”hotet” från Nordkorea, säger de två ländernas ledare efter sitt möte i Sydkorea.

USA:s president Joe Biden och Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeol har träffats under lördagen i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Under mötet enades parterna om att inleda diskussioner för att utöka omfattningen av ”kombinerade militärövningar och träning på och runt den koreanska halvön”, säger de i ett gemensamt uttalande. Syftet är att övningarna ska verka avskräckande för Nordkorea.

Vid en presskonferens efter mötet sade Yoon att presidenternas gemensamma mål är en total kärnvapenavrustning av Nordkorea.

Joe Biden började lördagen med att hedra soldater som dödats när de försvarat Sydkorea, många av dem tillsammans med amerikanska soldater, under Koreakriget.

Efter ceremonin hölls samtalen med Yoon Suk-Yeol bakom stängda dörrar. Bidens resa syftar enligt en person med insyn till att etablera ”en starkt personlig relation” med Yoon, som tillträdde som president för mindre än två veckor sedan.

De två ledarna uttrycker under presskonferensen även oro för coronavirusutbrottet i Nordkorea och meddelar att de är villiga att samarbeta med det internationella samfundet för att hjälpa till.

Under söndagen reser Joe Biden till Japan där han ska träffa premiärminister Fumio Kishida och kejsaren Naruhito.

Publisert: