Trots ökad kapacitet – långa köer på Arlanda

Av:  TT

Under våren har långa köer tidvis pressat resenärer som ska flyga från Arlanda. Arkivbild.
Under våren har långa köer tidvis pressat resenärer som ska flyga från Arlanda. Arkivbild.

Swedavia återöppnar ytterligare en terminal på Arlanda. Den 15 juni tas terminal 4 i drift igen.

Men flygplatsbolaget varnar ändå för att sommaren kan bli ansträngd med långa köer. Ett skäl är personalbrist i säkerhetskontrollen.

Under pandemin låg trafiken på Arlanda på mycket låga nivåer, och all flygplatsverksamhet flyttades till terminal 5. I höstas återöppnades terminal 2, och om några veckor öppnas alltså även terminal 4.

”Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när vi nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren. Vi kommer nu ha de tre största terminalerna åter i bruk och det för första gången sedan pandemin”, säger Peder Grunditz vid Swedavia i ett pressmeddelande.

Personalbrist och högt tryck

Arlanda har tidvis haft stora problem med långa köer under våren. Senast under fredagsmorgonen sträckte sig köer på över en timme mellan terminalerna, rapporterar Expressen.

Orsaken är personalbrist i kombination med ett extra högt restryck.

Enligt Swedavia kommer både incheckning och säkerhetskontroll att finnas på plats temporärt i terminal 4 när den öppnar i juni. Detta för att underlätta kösituationen. Men bolaget flaggar för att sommaren kan bli tuff.

”Trots gradvis förbättrade förutsättningar räknar Swedavia med att utmaningen med periodvis långa köer kommer att bestå under sommaren i takt med att antalet resenärer ökar ytterligare”, står det i pressmeddelandet.

Semestrar ses över

Den stora utmaningen är bemanningen. Swedavias leverantör av säkerhetskontrolltjänsten på Arlanda har svårt att rekrytera.

”Tyvärr finns det en stor risk att sommarens resenärer får vänta orimligt länge på att komma igenom säkerhetskontrollen”, säger Lena Johansson, regionchef på Avarn Security, i ett pressmeddelande.

Förutom nyrekryteringar ser företaget över personalens semestrar. Dessutom kallas medarbetare från andra flygplatser och hyrpersonal in för att stötta under sommaren.

Först om ett år väntas den nya säkerhetskontrollen, som kommer att ha bättre kapacitet, öppna, enligt Swedavia.

Flygplatser över hela Europa har samma problem med att skala upp, och Swedavia påpekar att resenärer i sommar riskerar att möta samma köproblem på andra håll.

Lena Johansson på Avarn Security uppmanar resenärerna att vara ute i extra god tid, visa tålamod och ha klart för sig vad som gäller för vätskor och datorer.

Publisert:

Ämnen i artikeln