Rysk soldat erkänner krigsbrott i Ukraina

Av:  TT-AP-AFP

Den 21-årige soldaten är den förste att ställas inför rätta misstänkt för krigsbrott i Ukraina. Bild från rättegångssalen där soldaten är utanför bild.
Den 21-årige soldaten är den förste att ställas inför rätta misstänkt för krigsbrott i Ukraina. Bild från rättegångssalen där soldaten är utanför bild.

Den 21-årige ryske soldat som åtalas för krigsbrott i Ukraina erkänner brottet och riskerar nu livstids fängelse.

Mannen står inför rätta i Kiev för att ha skjutit ihjäl en 62-årig civil man från fönstret på en bil med sitt automatvapen. På frågan om han erkände sig skyldig till såväl mordet som krigsbrott svarade han kort ”ja”.

Enligt åklagarna hade han sedan tidigare medgett att det var han som sköt, men inte tagit ställning till anklagelserna om krigsbrott.

Efter en kort första förhandling i förra veckan fortsatte på onsdagen den första rättegången om ryska krigsbrott i Ukraina.

Enligt åklagaren ägde händelsen rum i byn Tjupachivka i Sumyregionen i nordöstra Ukraina den 28 februari.

21-åringen och fyra andra soldater hade vid tillfället stulit en bil då de flydde från de ukrainska styrkorna. I bilen beordrades den nu krigsbrottsmisstänkte soldaten att skjuta en civil man som ska ha cyklat längs en väg i Tjupachivka.

Rätten säger sig ha flera bevis för brottet, vilka ska presenteras under rättegången, som tros kortas efter medgivandet. 21-åringen riskerar livstids fängelse.

Statsåklagaren Iryna Venediktova har uppgett att hennes kansli förbereder åtal mot ytterligare 41 ryska soldater för bland annat bombning av civil infrastruktur, dödande av civila, våldtäkter och plundring. Det är inte klart hur många av dessa soldater som hålls av Ukraina.

Åklagarmyndigheten har tidigare sagt att man utreder över 10 700 fall av misstänkta krigsbrott med över 600 misstänkta.

Publisert: