Dadgostar sätter press på S om skolan: Får vara slutpratat

Publicerad 2022-07-04

ALMEDALEN. Vänsterpartiet gick under måndagen fram med nya förslag för att få bort marknadskolan.

I sitt tal under måndagskvällen kritiserade hon Magdalena Andersson för mycket prat och lite handling när det gäller de vinstdrivna skolor.

– Det får vara slutpratat nu, det man lovar ska man genomföra, sa V-ledaren.

Skolan fortsätter att vara en brännhet fråga i årets politikervecka i Almedalen.

Under söndagen ville statsminister Magdalena Andersson förbjuda vinstuttag i skolan, i dag satte Vänsterpartiets partiledare press på Socialdemokraterna genom att kräva en uppgörelse om skolan för att släppa fram partiet till statsministerposten.

Får vara slutpratat

Under talet riktade hon kritik mot att S under lång tid inte agerat.

– Många pratar. Så sent som igår hörde vi statsministern återigen lova vinstförbud i skolan. Det gjorde Socialdemokraterna i valet 2018 också. Sen ingick de ett januariavtal där de lovade att inte lyfta frågan under hela mandatperioden. Det får vara slutpratat nu. Det man lovar ska man genomföra. Vi är fast beslutna att också agera, sa Nooshi Dadgostar.

Hon menade också att partiet har förändrats. Hon riktade sig till den som kanske inte röstat på Vänsterpartiet tidigare och var delvis självkritisk.

– Du kanske tycker att vi i Vänsterpartiet använder stora ord, sa Nooshi Dadgostar.

– Prat utan handling är alltid en besvikelse. Att bara ropa de fina orden, utan att få de gjorda förändrar inte verkligheten. Alla har varit för passiva. Även vi. Vi har litat för mycket på andra. Det var dumt. I dag söker vi ditt mandat för att förändra Sverige på riktigt.

Dadgostar tycker att Socialdemokraterna varit för långsamma på att agera i frågan om vinstdrivna skolor.

Handlingskraftig stat

Under förra sommaren riktades hård kritik mot Vänsterpartiets ledning av drygt 140 medlemmar i partiet, för att man inte fokuserade tillräckligt på klimatfrågan.

Under sitt Almedalstal menade Nooshi Dadgostar att man vill göra ett historiskt omfattande investeringsprogam för klimatomställningen.

– Vår tid kräver reformer på en nivå som politiker under de senaste decennierna inte mäktat med. Vi vill göra ett historiskt omfattande investeringsprogram.

−  Det kräver en handlingskraftig stat som agerar och tar kontroll över utvecklingen.

Nooshi Dadgostar under sitt tal i Almedalen.

ANNONS