Nytt krav för att få sälja farliga e-vätskor

Madeleine Bäckman/TT

Publicerad 2022-05-10

Nikotin är ett akut giftigt ämne och höga halter kan leda till allvarliga förgiftningar. Från och med i sommar krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.
Nikotin är ett akut giftigt ämne och höga halter kan leda till allvarliga förgiftningar. Från och med i sommar krävs tillstånd för att få sälja e-vätskor med hög nikotinhalt. Arkivbild.

Reglerna skärps vid halvårsskiftet – från och med den 1 juli krävs tillstånd från länsstyrelsen för företag som säljer dödskallemärkta vätskor till e-cigaretter.

Många e-vätskor innehåller höga halter nikotin som kan leda till allvarliga förgiftningar. Därför skärper nu Kemikalieinspektionen reglerna vid försäljning av dessa genom att införa krav på tillstånd för återförsäljare. Det nya tillståndskravet gäller alla försäljningsställen i Sverige, såväl fysiska butiker som e-handlare.

Den handlare som inte följer tillståndskravet kan bli misstänkt för brott vid en inspektion. Företag som säljer e-vätskor med låg nikotinhalt och som inte är märkta med dödskalle behöver dock inte söka tillstånd från länsstyrelsen.

– Reglerna, som gäller särskilt farliga kemiska produkter, syftar till att få ökad kontroll och säkerställa en säker hantering hos handlarna, säger Susanna Norrthon Risberg, regelrådgivare på Kemikalieinspektionen.

2019 gjorde Kemikalieinspektionen en kontroll för att se om produkter med vätskor till e-cigaretter hade rätt varningsmärkning på förpackningen. Vid tillsynen granskades 19 företag av vilka 15 bröt mot regelverket. Det framkom också att företagarna inte alltid kände till reglerna och sitt eget ansvar.

– Det finns många olika regelverk för e-vätskor som gäller parallellt. Vid tillsynsprojektet 2019 kontrollerade Kemikalieinspektionen om vätskor till e-cigaretter hade rätt faromärkning och om förpackningen uppfyllde reglerna. Vi kommer att fortsätta att informera för att göra det tydligt vilka regler som gäller för den som säljer e-vätskor, säger Susanna Norrthon Risberg.

Ämnen i artikeln