Salmonella

Kinderägg kartläggs – fyra salmonellafall i Sverige

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Kinderägg stoppas i Storbritannien efter att flera personer blivit sjuka i salmonella.

Hittills har fyra svenskar fått otäcka överraskningar i sina chokladägg – trots det säljs de som vanligt.

– Det är ett internationellt utbrott som har pågått ett tag, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

Äggens viktigaste högtid är hotad av ett missöde på en belgisk chokladfabrik.

Ett salmonellautbrott pågår just nu i Europa och i Sverige har hittills fyra fall upptäckts i år, uppger Livsmedelsverket. Den gemensamma nämnaren för alla som blivit sjuka är att de ätit chokladägget Kinder surprise.

– Det är ju framför allt barn som drabbats och det har nog varit en relativt besvärlig variant, flera har behövts läggas in på sjukhus, den verkar allvarligare än vanlig salmonella, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Sjukdomsfallen går att härleda till en chokladfabrik i Belgien. I Storbritannien har Kinder surprise-ägg med bäst före-datum mellan 11 juli och 7 oktober återkallats, uppger BBC.

Svenska Livsmedelsverket jobbar nu med att kartlägga förekomsten i Sverige. Myndigheten vet i nuläget inte hur många chokladägg med salmonella som finns i landet.

– Det går inte att uppskatta hur många produkter från fabriken som leverats till Sverige. Vi vet inte det just nu, men man kan konstatera att Sverige har färre fall än andra länder, säger Mats Lindblad.

Kartlägger äggen

Livsmedelsverket har varit i kontakt med fabriken och de svenska handelskedjorna för att kartlägga hur många av de Kinderägg som leverats till Sverige som kommer från fabriken i Belgien.

Totalt har 125 fall bekräftats i Europa, ungefär hälften har påträffats i Storbritannien där man nu återkallat Kinderägg. Även i Irland, Belgien och Frankrike har de återkallats.

Kinderägg innehåller vanligtvis en liten leksak som överraskning.
Kinderägg innehåller vanligtvis en liten leksak som överraskning.

Mats Lindblad menar att det i nuläget inte är aktuellt att återkalla Kinderäggen i Sverige eftersom det är oklart hur många chokladägg som kommit från den specifika fabriken i Belgien. Då det bara är de som kommer att återkallas.

– Vi avvaktar resultaten och jag hoppas och förväntar mig att vi ska ha klart för oss hur många som kommit till Sverige från den här fabriken i Belgien inom kort. Men vi verkar inte ha fått lika många produkter som Storbritannien, säger Mats Lindblad.

– När vi vet mer kommer de att återkallas, säger Mats Lindblad.

Tycker du att konsumenterna ska undvika att äta Kinderägg tills ni vet hur många ägg det handlar om?

– Vi har inte gått ut med något sådant råd. Vill man avvakta kan man absolut göra det, men i nuläget är det ingenting vi på Livsmedelsverket förordar, säger Mats Lindblad.

Aftonbladet har sökt Ferrero Scandinavia som äger Kinder, men har inte fått svar.

Till BBC säger Ferrero:

– Vi tar frågor om livsmedelssäkerhet på största allvar och ber uppriktigt om ursäkt för detta.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Salmonellautbrott kopplas till Kinderprodukter

ÄMNEN I ARTIKELN

Salmonella

Sverige

Ferrero

Storbritannien

Belgien

Livsmedelsverket