Australien och Kina slåss om Söderhavets gunst

TT-AP

Publicerad 2022-06-02

Penny Wong, Australiens utrikesminister, överräcker en gåva till Samoas statschef Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II under besöket i öriket på torsdagen.
Penny Wong, Australiens utrikesminister, överräcker en gåva till Samoas statschef Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II under besöket i öriket på torsdagen.

Den diplomatiska dragkampen i Söderhavet fortsätter, när Australiens och Kinas utrikesministrar reser runt och försöker locka stöd från avlägsna önationer.

Australiens nya utrikesminister Penny Wong var på torsdagen i Samoa, och lovade bland annat att donera en ny patrullbåt eftersom den gamla förstörts i en olycka. Samtidigt förhandlade Kinas motsvarighet Wang Yi på plats med Papua Nya Guineas makthavare om nya samarbeten.

Wang besöker nästan tio länder på sin resa, och hade hoppats få med dem på ett brett avtal om alltifrån säkerhet till fiske. Tidigare i veckan misslyckades dock Kina med att få enighet om detta, men försöker nu komma överens med varje land separat.

Kinas framstötar i södra Stilla havet väcker oro på flera håll. USA tycker att det förskjuter maktbalansen i områden där västvärldens stora länder är vana vid att ha inflytande. Och Australien ser Peking-regimen etablera potentiellt aggressiv närvaro på ganska nära håll, med bland annat ett samarbetsavtal med Salomonöarna nyligen.

Kina har välkomnat att vänstersidan vann valet i Australien häromveckan, vilket innebär maktskifte från en högerregering som suttit under stadigt försämrade relationer. Men det är fortfarande oklart i vilken mån det nya australiska styret får någon smekmånad i regionens säkerhetspolitik.