Busväder i oktober: ”Ta in lösa saker i trädgården”

Nu gäller det att hålla i sina hattar.

Regn och rusk drar in över hela landet.

– En första försmak på hösten, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Oktober inleds med ett riktigt typiskt höstväder. Moln, regn och blåst dominerar under söndagsdygnet och mest regn väntas i landets västra delar från Bohuskusten, upp över västra Svealand och vidare upp över fjällkedjan.

– Vi har ett ganska djupt lågtryck över norska havet som rör sig norrut. Kombinerat med högtryck över Ryssland är det nu ordentligt blåsigt över hela landet, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för hård vind i flera län. I norra och södra Lapplandsfjällen samt Jämtlandsfjällen varnas för mycket hård vind på uppemot 20 meter per sekund samt kraftigt regn på kalfjället under söndagen.

Klass 1 Varningar är även utfärdade i Dalarna, Värmland, Bohuslän, Västra Götaland, Halland. Även över norra Östersjön och hela vägen upp till Bottenviken råder Klass 1 varning för Kuling.

Trots hårda vindar på vissa håll kan solen fortfarande titta fram på vissa håll kring östkusten. Dessvärre ser det ut att bli kortvarigt.

– Just nu är det splittrat över östra Götaland, Sörmland och Södra norrlandskusten. Först framåt kvällen natten kommer regnområdet fortstätta tydlig österut. Det kommer bli mycket regn ligger i öst imorgon, säger Therese Fougman.

Ruskväder på ingång. Nu varnar SMHI för kraftiga vindar.
Ruskväder på ingång. Nu varnar SMHI för kraftiga vindar.

Fortsatt regn under veckan

Regnovädret ser ut att vara här för att stanna och det är nu dags att se till att man har ordning på torpet inför höstens stormar.

Har man exempelvis lösa saker ute i trädgården börjar det bli hög tid att ta in dem för på måndag väntas det fortsätta regna och blåsa över norra Norrland och vidare ner över landets östra landskap.

Senare under måndagen kommer skurar också leta sig in mot Västkusten och västra Svealand.

– Det kan vara läge att ta in utemöblerna nu, säger Therese Fougman.

Kommer inte bli kallt

Senare under veckan väntas varierade skurar och molninghet på många håll. Men trots det hårda vädret som inlett oktober finns det samtidigt vissa ljusglimtar – det är i alla fall inte kallt.

– Det är varma temperaturer för årstiden och så det ser ut att hålla i sig under veckan också. Det kommer inte bli kyligt i närtid, säger Therese Fougman.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN