Missnöjd kuban döms till långt straff

Av:  TT-AFP-Reuters

Poliser i en specialstyrka kör genom Havanna, en dryg vecka efter protesterna i juli. Arkivbild.
Poliser i en specialstyrka kör genom Havanna, en dryg vecka efter protesterna i juli. Arkivbild.

En man som deltog i sommarens protester i Kuba döms till tio års fängelse, vilket är det hårdaste straffet hittills som riktas mot dem som deltog.

38-årige Roberto Pérez Fonseca är en av fler än 1 100 personer som greps i samband med protesterna den 11 och 12 juli. Åtminstone hälften av de gripna hålls fortfarande inspärrade av myndigheterna, enligt människorättsgruppen Cubalex, som verkar i exil i Florida.

Fonseca döms för ungefär störande av allmän ordning, för att ha trotsat polismakten samt uppvigling, enligt domstolshandlingar från den 6 oktober. Fonsecas familj fick ta del av handlingarna tidigare denna vecka och har visat dem för AFP.

Det enda vittnet som tilläts vid rättsprocessen, en polis, sade att Fonseca hade kastat sten och uppmanat andra demonstranter att också göra det.

Vid sommarens protester gick kubaner ut på gatorna i omkring 50 städer och orter för att visa missnöje med levnadsvillkoren i den kommunistiska enpartistaten.

Nya protester planeras till den 15 november.

Kubas styre, som vidhåller att protesterna är del av en amerikansk komplott, ger inte demonstranterna tillstånd då de bedöms ha statsfientliga avsikter. Åklagare har kallat till sig protestledare från hela landet för att understryka att de riskerar att göra sig straffskyldiga.

Publisert: