Dubbla bränder inom en halvtimme – polisen utreder mordbrand

Två kraftiga bränder bröt ut i en förskola och en lagerlokal inom loppet av en halvtimme.

Lokalerna ligger bara några hundra meter ifrån varandra.

– Det är tjock svart rök. Vi har vår helikopter där och det slår lågor ut från hörnet av en stor lagerlokal, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Klockan 13.28 fick SOS ett larm om en brand på en förskola i Enskede gård, södra Stockholm.

Det brann kraftigt i byggnaden och taket och flera enheter från räddningstjänsten ryckte ut.

Drygt 30 minuter senare kom ett nytt larm. Några hundra meter därifrån rådde kraftig rökutveckling från en företagslokal i Slakthusområdet, nära Globen och Tele2-arena.

– Det är tjock svart rök och brinnet i tjärpapp på taket. Vi har vår helikopter där och det slår lågor ut från hörnet av en stor lagerlokal, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen region Stockholm.

”Arbetar för fullt”

En stor insats inleddes på platsen. Den kraftiga rökutvecklingen sågs på långt avstånd.

– Vi är på plats för att spärra av området och bistå räddningstjänsten. Det ryker så mycket att våra patruller använder sig av masker eftersom de står i vindriktningen, säger Ola Österling.

Elva enheter från räddningstjänsten och sex enheter från ambulansen larmades till Slakthusområdet. Polisen uppger senare under eftermiddagen att det branden i Slakthusområdet brutit ut i en tom rivningslokal. Drygt en timme efter larmet hade den omfattande röken avtagit.

– Ingen person har ännu förts till sjukhus. Räddningstjänsten arbetar för fullt, säger Jonathan Jansson, teamledare på SOS Alarm.

Förskolebranden anlagd

Vid 15.30, drygt två timmar efter larmet om förskolebranden, uppger polisen att den byggnaden kanske inte går att rädda. Polisen kommer att upprätta en anmälan om mordbrand då det finns olika uppgifter om hur förskolan börjat brinna.

– Vi utesluter inte att den är anlags. Det finns olika uppgifter om hur branden startat och det är inte av naturlig orsak. Det är omfattande skador på byggnaden, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen region Stockholm

Även branden i Slakthusområdet rubriceras som mordbrand. Det är ännu oklart om det finns något samband mellan bränderna.

– Det är för tidigt att uttala sig om det men det finns inget som tyder på det i nuläget, säger Carina Skagerlind.

Publisert:

Ämnen i artikeln