Ny modell ger svar om vaccin och nya varianter

Av:  Gustav Sjöholm/TT

En ny modell kan beräkna hur bra vaccin fungerar på nya coronavirusvarianter. Den är högaktuell med tanke på omikron.

– Det är en studie som jag tror kommer visa sig användbar rätt snart, säger forskaren Deborah Cromer.

Den nya beräkningsmodellen kan ge svar på frågan som forskare, makthavare och vanligt folk världen över undrar över: hur bra skydd ger vaccinen mot nya virusvarianter?

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Microbe, i mitten av november, fick i och med upptäckten av omikronvarianten stort genomslag.

– Det har varit en orimligt mycket medierapportering om det, säger Deborah Cromer till TT med ett skratt.

Hon är huvudförfattare för studien och forskar vid infektionsanalysprogrammet vid University of New South Wales i Sydney, Australien.

”Olika tapp”

Det handlar om en så kallad metaanalys som bygger på data från 24 olika studier världen över.

I de studierna har forskare undersökt hur blodets immunförsvar reagerar på de olika varianterna, och hur mycket sämre immunsvaret är för coronavirusets olika varianter, jämfört med originalviruset.

– Det var olika tapp mellan olika varianter, men när man kunde se hur stort tappet var för en viss variant kunde vi ganska robust förutsäga vaccineffektiviteten, säger Cromer.

Det saknas dock en pusselbit – riktiga resultat från labbtester med den nya omikronvarianten. Hittills finns bara teorier utifrån variantens stora antalet mutationer, men de kanske inte stämmer.

– Därför måste vi göra testerna i labben, blanda serumet (blodet) med det nya virusvarianten och se vad som händer, säger hon.

”Några veckor”

Fördelen är att det räcker med ett fåtal kliniska tester för att beräkna hur effektiva nuvarande vaccin är mot den nya varianten, och modellen kan även i framtiden användas för att se hur effektiva nya vaccin är.

TT: Hur lång tid kan det ta att få data om omikron?

– Alla jobbar hårt på det, och forskare tror att de på några veckor kan ha labbsvaren, och då gäller det bara ett integrera datan i modellen. I bästa fall kan det röra sig om några veckor, kanske något mindre eftersom de redan är i gång, säger Deborah Cromer.

Fokus i studien är de så kallade neutraliserande antikropparna, som gör att viruset inte kan infektera cellerna. Förutom att de fungerar olika bra mot olika varianter, så blir förekomsten av dem också mindre i blodet ju längre tiden går.

– Efter ett tag är de på en lägre nivå, vilket innebär ett sämre försvar mot alla virusvarianter. Så vi behöver ge en boosterspruta, som skjuter upp de här nivåerna och får upp effektiviteten mot alla varianter.

Bra med booster

En boosterspruta inom ett år får enligt studien upp nivåerna av neutraliserande antikroppar till en högre nivå än vad de var efter att man är fullvaccinerad. En helt annan studie som publicerades på torsdagen i Lancet visar dessutom att det går att ta en annan vaccinsort än den man ursprungligen vaccinerade sig med, och ändå få ett effektivt skydd.

TT: Det är alltså antagligen bättre mot omikron med en boosterspruta, även om vi inte vet hur effektiva vaccinen är mot just den varianten?

– Ja, helt klart. Ju mer immunitet, desto bättre, säger Deborah Cromer.

Publisert: