Dödsskjutningarna som skakar Sverige

”Barn och föräldrar sprang och skrek: De skjuter! De skjuter!”

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Barn och föräldrar flydde i panik från skottlossningen. Kort efter kämpade lärare för att rädda liv.

Tisdagens mord på Norra Stenbocksgatan i Helsingborg inträffade precis innan skoldagen skulle börja.

– Inga barn och inga vuxna ska behöva vara med om en sådan händelse, säger Maria Arvidsson rektor Tågaborgsskolan, Helsingborg.

Vid 20 i åtta på morgonen sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på Norra Stenbocksgatan – ett kvarter från Tågaborgsskolan – i Helsingborg.

När skjutningen inträffade befann sig både lärare och elever i närheten. Småbarnsmamman Lina såg hur tre vuxna och fem barn flydde skotten.

– Barn och föräldrar sprang och skrek: ”De skjuter! De skjuter!” De hade varit precis vid skjutningen, säger Lina.

Från sin balkong såg hon hur gruppen flydde in på en bakgård och gömde sig.

Samtidigt utspelade sig en kamp om livet på gatan.

Polisens kriminaltekniker undersöker mordplatsen i närheten av Tågaborgsskolan.

Försökte rädda liv – förgäves

En lärare som precis hade parkerat på gatan insåg att smällarna hon hört var skott och skyndade ut för att hjälpa till. Två andra lärare och en förbipasserande befann sig också nära. Tillsammans ringde de 112, samtidigt som de försökte rädda den döende mannen.

– De hade kontakt med 112. I samråd med dem så bestäms det att de ska hjälpa mannen ur bilen. Så de lägger honom på marken och påbörjar hjärt-lungräddning, säger Maria Arvidsson, rektor Tågaborgsskolan i Helsingborg.

Under tiden strömmade fler personer till platsen och hjälpte till med att göra HLR på mannen. Men ansträngningarna var förgäves. Mannen kördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Ingen av lärarna som deltog i den livräddande insatsen orkar prata med media om händelsen men de har berättat om upplevelsen för rektor Maria Arvidsson.

– Det var väldigt omtumlande för dem. En allvarlig händelse att vara med om, säger Maria Arvidsson, rektor Tågaborgsskolan i Helsingborg.

Lärarna har erbjudits professionell samtalshjälp via skolans företagshälsovård.

Rektor Maria Arvidsson berättar att de lärare som var inblandade i händelsen är omtumlade.

Oro bland eleverna

Andra lärare som befann sig i kvarteret hjälpte till att fånga upp de barn som var på väg till skolan.

De kontaktade även rektorn Maria Arvidsson på skolans akutkanal. Hon samlade krisledningen på skolan och sedan kontaktades resten av personalen och kontaktade även elevernas vårdnadshavare.

– Det kan ju vara många vårdnadshavare som inte vet om deras barn ha varit i närheten eller ej, säger hon.

Maria Arvidsson och den biträdande rektorn runt till varje klass för att höra vilka elever som hade hört eller sett något., för att se om det var någon som behövde extra stöd.

– Någon elev var orolig. Någon annan var orolig för att mamma hade varit i närheten. När vi upptäckte någon elev som, vi upplevde, hade varit involverad så ringde vi hem till dennes vårdnadshavare.

Våldet har eskalerat i Helsingborg.

Hyllar lärarnas insats

På uppmaning från polisen höll skolan alla elever inne fram till lunch.

– Polisen skulle säkra spår och sökte i området med hundar, säger Maria Arvidsson.

Nu har det gått lite drygt fyra dagar sedan dödsskjutningen. Idag känner Maria Maria Arvidsson sig varm inombords när hon tänker på hur lärarna försökte rädda mannen.

– Jag är otroligt stolt. De har gjort ett jättebra jobb. Att våga hjälpa till och också ta hand om alla elever på ett jättefint sätt.

Har ni övat på liknande krissituationer på skolan?

– Vi har återkommande HLR-utbildning för personalen. Sedan har vi en krisgrupp där vi har tränat på olika typer av händelser. Det tror jag absolut har hjälpt i en sådan här situation.

På trottoaren intill mordplatsen ligger blommor och kramdjur. Någon har skrivit ett kort med en sista hälsning.

På trottoaren intill mordplatsen ligger blommor och kramdjur. Någon har skrivit ett kort med en sista hälsning.

Precis intill mordplatsen bor en kvinna i 30-årsåldern. Hon berättar att hon hörde fem eller sex skott och gick då fram till sitt fönster.

– Jag såg att människor samlades vid bilen. Det var höga röster och man ringde 112 och sedan drog de ut mannen ur bilen. Efter det gjorde man HLR, säger kvinnan som vill vara anonym.

Småbarnsmamman Lina, som bor i huset bredvid, är inte överraskad över att det skett ett mord i kvarteret. Däremot upprörd över tidpunkten.

– Det som gör mig förbannad är att det händer där folk bor och när det är mycket folk är på väg till skolan, säger Lina.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Småbarnsmamman Lina är förbannad, men inte överraskad, att ett mord skett i området.
Publisert:

LÄS VIDARE

Mördaren flydde på elsparkcykel

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsskjutningarna som skakar Sverige

Helsingborg

Mord

Skjutning

Våldsbrott

Barn & unga