Vittne om morden: "Skriken tystnade snabbt"

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2022-07-27

Rättegången om morden på Malmö latinskola fortsatte under onsdagen med vittnesförhör.

Rättegången om morden på Malmö latinskola fortsätter med vittnesförhör.

– Jag hörde fruktansvärda skrik, berättar en lärare som vittnar.

Fyra vittnen har kallats till Malmö tingsrätt: en elev och en lärare som såg delar av dådet och två av de poliser som var med i insatsen mot den åtalade 18-åringen.

Sex anhöriga till en av de mördade lärarna finns med i säkerhetssalen och sitter vid samma bord som målsägarbiträdet Rasmus Lovén. Det är första dagen anhöriga finns med i salen.

Den åtalade 18-åringen stirrar ned i bordet och ser påtagligt berörd ut av situationen med de anhöriga framför honom.

Lärare kände oro

Det första vittnet är en lärare som hade 18-åringen som elev under dagen för dådet, 21 mars.

– Han ställde flera frågor om kameraövervakningen på skolan och pratade om att bli filmad och att maskera sig, vilket jag tyckte var väldigt konstigt, berättar läraren.

Läraren hade vid flera tidigare tillfällen oroat sig för 18-åringens mående och hade då kontaktat kuratorn. Hon blev orolig igen och kontaktade efter lektionen elevhälsovården och fick svaret att de skulle ta upp 18-åringen till diskussion på ett möte som skulle hållas dagen efter.

Hörde fruktansvärt skrik

Läraren blev kvar på skolan och vid 17-tiden hörde hon och en elev som var med henne ett ”fruktansvärt skrik, vrål”.

– Jag trodde först att det var en filminspelning, några elever som spelar in en sketch, det är en del elever som passar på att göra det när de flesta gått hem. Men när vi hörde ett skrik till såg jag i en inre syn att detta har något med NN (den åtalades namn) att göra.

När läraren berättar detta gömmer 18-åringen ansiktet i båda händerna och gråter hulkande.

Läraren tittade ut i korridoren och såg 18-åringen stå och hugga mot en kropp.

– Trots att han hade en svart hoodie på sig så känner jag igen honom. Han slår med ett träskaft och skriken tystnade snabbt, och jag tänkte att människan som ligger där kommer aldrig mera leva.

Elev vittnade

När det andra vittnet, en 17-årig elev, vittnar är 18-åringen inte kvar i säkerhetssalen utan sitter i ett annat rum, där han kan se och lyssna på allt som sägs i salen. Eleven berättar:

– Jag var på en toalett på tredje våningen tillsammans med en kompis när jag hörde skrik. Jag trodde det var en filminspelning.

Hon gick ut från toaletten och såg en person som höll ned en kropp som han slog på. Hon hörde också den andra läraren ropa på hjälp och i panik springa iväg mot ett klassrum. När mannen sprang efter och anföll sitt andra offer låste flickan in sig på toaletten tillsammans med kompisen.

– Vi kontaktade kompisar som vi visste var kvar på skolan och sade att de inte skulle komma till A-huset, men våra telefoners batterier var nästan slut. Vi fick veta att någon hade ringt polisen, vi vågade inte själva ringa eftersom det är så lyhört. När polisen sedan knackade på vår dörr vågade vi inte öppna, man vet ju inte, berättade vittnet som senare vågade lämna toaletten och fick krisstöd.

Polis: Tyckte synd om honom

Det tredje vittnet är en av poliserna. Polisen minns att han tyckte synd om 18-åringen vid gripandet.

– Han gav en känsla av utanförskap, pratade om att inte passa in. Han gjorde inget motstånd utan svarade lugnt och sakligt. Jag fick en känsla av att han tyckte det var skönt att få berätta, säger polisvittnet.

Det andra polisvittnet kom fram till mordplatsen efter det att 18-åringen gripits. När han genomsökte korridoren såg han blodfläckar på golvet framför en dörr.

– När vi öppnade dörren fann vi det andra offret, berättar polisen.

Ville inte ha någon återvändo

Under vittnesmålen sitter 18-åringen med ansiktet i händerna och stirrar ned i bordet. När hans advokat Anders Elison börjar ställa frågor tittar han upp.

Advokaten undrar varför han bestämde sig för att utföra dådet på en skola som han ofta kände sig bekväm att vistas i, och där han dessutom hade bra stöd från både läraren som vittnat och skolkuratorn? På det svarar 18-åringen, som han gjorde flera gånger under gårdagens förhör, att utgångspunkten var att han ville utföra ett dåd som det inte fanns någon återvändo från, och att han ville göra det på en plats från vilken han inte skulle kunna slippa undan.

Rättegången avslutas på torsdagen med åklagarens, målsägarbiträdenas och försvarets slutpläderingar.

Eftersom den mindre sinnesundersökning som redan gjorts på 18-åringen kom fram till att han kan misstänkas ha en allvarlig psykisk störning räknar hans advokat Anders Elison med att hans klient kommer att få genomgå ett större rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden bestäms.