Algeriet bryter med Marocko efter skogsbränder

TT-AFP

Publicerad 2021-08-25

Algeriet anklagar Marocko för att ha orsakat dödliga markbränder – och avbryter nu sina diplomatiska relationer med grannlandet.

– Algeriet har beslutat att från och med i dag bryta de diplomatiska relationerna med Marocko, sade Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra vid en presskonferens på tisdagen.

– Marocko har aldrig slutat att agera fientligt mot Algeriet, tillade han.

Många omkomna

Mitt under pågående värmebölja bröt förödande markbränder ut i Algeriet den 9 augusti. Tiotusentals hektar mark har brunnit och minst 90 människor har omkommit i eldsvådorna, varav över 30 soldater.

Algeriska myndigheter hävdar att de flesta av bränderna var anlagda, och riktar alltså en del av ansvaret mot Marocko.

Grannlandet tillbakavisar anklagelserna. Marockos utrikesdepartement skriver i ett svar att man anser att Algeriets agerande är helt omotiverat och att beslutet baseras på falska och absurda förevändningar.

Stängd gräns

Konflikten om bränderna är dock endast den senaste i en rad schismer mellan länderna, som i årtionden har haft en ansträngd relation – den ungefär 1 500 kilometer långa gränsen mellan länderna har varit i stort sett helt stängd sedan 1994. Regeringarna anklagar varandra för att stötta oppositionsrörelser i respektive länder, där Marocko upprörs över Algeriets politik kring det omstridda Västsahara – som Marocko ockuperar – medan Algeriets regering förargas över grannlandets inblandning i inhemska tvister.

– Den marockanska provokationen nådde sin kulmen när en marockansk FN-delegat krävde att folket i Kabylien-regionen ska bli självständigt, sade Lamamra på presskonferensen.

Strax innan markbränderna i Algeriet bröt ut beklagade Marockos kung Mohammed VI spänningarna mellan länderna och bjöd in Algeriets president Abdelmadjid Tebboune till samtal.