WHO öppnar för vaccinationstvång: Sista utväg

Smittspridningen i Europa ökar och flera länder återinför nu restriktioner för att försöka vända utvecklingen.

Nu varnar WHO för att kontinenten kan se en halv miljon nya dödsfall under vintern om åtgärder inte sätts in, rapporterar BBC.

Europachef Hans Kluge öppnar för att fler länder kan införa vaccinationsplikt.

Hans Kluge, Europachef för WHO, ser med oro på utvecklingen i Europa där många länder nu slår nya smittorekord och återigen ser en ökning av inlagda på sjukhusen.

– Covid-19 har återigen blivit den främsta dödsorsaken i vår region, säger han i en intervju med brittiska tv-kanalen BBC.

Enligt organisationen kan Europa drabbas av 500 000 nya dödsfall till följd av covid-19 fram till mars om pandemins utveckling fortsätter åt fel håll.

Kluge pekar på att vi går in i vintersäsong, otillräcklig vaccinationsäckning och den mer smittsamma deltavariantens dominans som orsaker.

Hans Kluge, WHO:s Europachef.
Hans Kluge, WHO:s Europachef.

Enligt Hans Kluge är det tydligt vad som måste göras för att pressa ner de stigande kurvorna. Att öka användningen av munskydd, som enligt nya studier kan minska smittspridningen med 53 procent, är en av dem enligt Kluge.

Han anser att länder bör införa munskyddsrekommendationer, men öppnar också för att fler länder kan gå samma väg som Österrike och införa vaccinationsplikt. Ett beslut som mött protester bland landets invånare.

Det är en sista utväg, men det vore enligt honom väldigt lägligt att ha en "juridisk och samhällelig debatt" om frågan.

– Innan dess finns det andra sätt, som covidpass, säger Hans Kluge och tillägger:

– Det är inte en begräsning av friheten, snarare ett verktyg för att behålla vår individuella frihet.

Publisert:

LÄS VIDARE