Statsvetare: "Påverkar bilden av SD"

Marielle Theander Olsson/TT

Simon Uggla/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-11-22

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren. Arkivbild.

Peter Lundgren, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, döms för sexuellt ofredande av en partikamrat. Statsvetaren Anders Sannerstedt anser att partiets reaktion kan påverka förtroendet från kvinnliga väljare framöver.

– Man vill inte framstå som ett grabbigt parti, säger han.

Peter Lundgren stod åtalad för att ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten i samband med en fest på ett hotellrum 2018. Han frikändes i tingsrätten, men domen överklagades till hovrätten där nya bevis i form av inspelade samtal mellan målsäganden och ett vittne blev avgörande.

Göta hovrätt meddelade på måndagen att Peter Lundgren döms för sexuellt ofredande och bestämde påföljden till 60 dagsböter.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, konstaterar att domen är besvärande för Peter Lundgren, som själv hävde den åtalsimmunitet han åtnjuter i egenskap av EU-parlamentariker.

– Att det är allvarligt för honom går inte att komma ifrån. Sedan återstår att se hur partiet hanterar det här. Rent juridiskt kan han inte tvingas att lämna sin plats, men däremot kan det uppstå en politisk diskussion som påverkar hans möjligheter att kandidera nästa gång, säger han.

SD: Saken utagerad

Under måndagen kommenterade Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof den fällande domen:

”Det är bra att detta utretts noga av rättsväsendet. Vår uppfattning är att både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra. Som vi förstår kommer Peter Lundgren driva ärendet vidare till nästa instans. Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad”, säger Richard Jomshof i en skriftlig kommentar till TT.

Den brännande frågan är, menar Anders Sannerstedt, hur partiets agerande kan komma att påverka förtroendet från kvinnliga väljare.

– Man har inte varit speciellt framgångsrika när det gäller att attrahera kvinnliga väljare, och det är ett bekymmer. Hur man hanterar detta påverkar bilden av Sverigedemokraterna. Jag skulle säga att det här på det viset är mer besvärande för partiet än om någon enskild företrädare någonstans begår ett brott.

Flera tidigare skandaler

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, tror inte att partiet påverkas nämnvärt av den fällande domen mot EU-parlamentarikern.

– Det har hänt andra skandaler runt det här partiet som uppenbarligen inte har påverkat dess opinionssiffror, och jag är inte övertygad om att det kommer göra det den här gången heller.

Peter Lundgren har erkänt att han tagit kvinnan på brösten, men har senare tagit tillbaka erkännandet. Han har tiden förnekat brott. Den berörda kvinnan har inte polisanmält händelsen, och har motsatt sig åtalet.

Kort efter att anklagelserna mot Peter Lundgren våren 2019 började spridas i medier slog SD:s partiledare Jimmy Åkesson fast att förtroendet för Peter Lundgren var intakt och att denne kunde sitta kvar. Efter att ha varit i kontakt med kvinnan förklarade han att han ansåg händelsen utagerad.