Magdalena Andersson ges ny chans till statsministerposten

En märkbart irriterad Andreas Norlén har bekräftat det som alla förväntade sig – Magdalena Andersson (S) ges en ny chans till statsministerposten.

Nu ska beslutet bordläggas två gånger innan omröstningen genomförs på måndag.

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från MP att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson (S), säger Andreas Norlén, riksdagens talman.

Riksdagens presscenter i Västra riksdagshuset fylldes under torsdagen till brädden av reportrar. Riksdagen talman Andreas Norlén hade kallat till pressträff för att kungöra vem riksdagen skulle ta ställning till som kandidat till statsministerposen.

– Välkomna. Ni känner väl till gårdagens händelser, inledde en märkbart frustrerad talman pressträffen.

Talmannen slängde en känga i MP:s riktning – och menar att gårdagens kalabalik hade kunnat undvikas.

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från Miljöpartiet att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson.

Talman Andreas Norlén på torsdagens pressträff.
Talman Andreas Norlén på torsdagens pressträff.

I talmannens uppdrag ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen innan beslut fattas. Tidigare har bullfika efter bullfika avhandlats i media – denna gång var processen kortfattad.

– Min avsikt är att nominera Magdalena Andersson (S) till statsministerposten, säger Andreas Norlén, riksdagens talman.

Tvådagars ”marinering” innan omröstning

Nu måste talmannens beslut bordläggas två gånger. En bordläggning innebär att riksdagen ger sig själva betänketid genom att inte behandla omröstningen direkt.

Omröstningen marineras genom en första bordläggning under torsdagen – innan det bordläggs igen på fredagen. Därefter genomförs omröstningen slutligen på måndag.

– Jag hoppas och tror att skadorna kan bli begränsade, då vi kommer kunna hantera detta skyndsamt. Den snabba hantering som jag nu ser framför mig hoppas jag kan läka de långsiktiga skadorna, säger Andreas Norlén.

Måndagen tillfällig paus i politiska karusellen

Egentligen skulle det formella maktskiftet skett under fredagen. Stefan Löfven (S) skulle lämna över stafettpinnen till sin efterträdare Magdalena Andersson (S) vid en konselj på slottet. Men superonsdagen blev som bekant superstrulig.

Kungen tvingades blixtändra i sitt konseljschema eftersom högerbudgeten röstades igenom vilket fick Miljöpartiet att vid en pressträff förklara att de inte längre vill vara med i regeringen och nästan-statsministern Magdalena Andersson (S) begärde och beviljades därför entledigande trots att hon bara timmar tidigare tolererats av riksdagen – medan Stefan Löfven följde pingpong-matchen från statsministerposten.

Talmannen fick frågan om han anser att partierna skämt ut sig i samband med soppan. Svaret var diplomatiskt, men tydligt.

– Jag vill inte använda det uttryckssättet. Jag beklagar det som hände under gårdagen, och tycker det kunde undvikas. Jag tycker att ansvaret borde ligga på den som har ett förbehåll, och inte berättat det, säger Andreas Norlén.

Magdalena Andersson nomineras till statsministerposten igen.
Magdalena Andersson nomineras till statsministerposten igen.

Renodlad S-regering på plats i nästa vecka

Hela kalaset var en historisk soppa som Aftonbladets politiska expert summerade på följande vis.

– Det här är en helt unik händelse i svensk historia, det är inte så här det brukar gå till. Det visar också att det är en unikt svag regering, säger My Rohwedder.

Nu närmar sig ändå ljuset i Stefan Löfvens pensionstunnel – snart bör historia kunna skrivas på riktigt när Magdalena Andersson (S) efter mycket om och men slutligen får gå på kunglig konselj.

Mot slutet av nästa vecka får vi gissningsvis en helt socialdemokratisk regering på plats.

Publisert:

LÄS VIDARE