Kriminalvården bygger ännu ett nytt fängelse

Av:  TT

Kriminalvården planerar att bygga ytterligare ett nytt slutet fängelse. Generaldirektör Martin Holmgren har precis fattat beslut att sätta i gång processen. Arkivbild.
Kriminalvården planerar att bygga ytterligare ett nytt slutet fängelse. Generaldirektör Martin Holmgren har precis fattat beslut att sätta i gång processen. Arkivbild.

Kriminalvården planerar att bygga ytterligare ett nytt slutet fängelse. Generaldirektör Martin Holmgren har precis fattat beslut att sätta i gång processen.

Det är trångt på svenska häkten och fängelser.

– Kriminalvården har under en längre tid brottats med för få häktes- och anstaltsplatser. Med den plan vi lagt med en tioårsperspektiv så ser vi att vi behöver öka med ungefär 3 400 platser fram till 2030, säger Viktoria Rydholm på Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsavdelning.

Fler fängelser

För att möta behovet har Kriminalvården nu fattat beslut att bygga fler nya fängelser. Redan finns beslut om två nya i säkerhetsklass 2 som ska byggas i Kalmar och Trelleborg. Och nu kommer besked om ett tredje.

Nybyggnationerna blir nödvändiga då Kriminalvården anser att det inte räcker med modernisering och utbyggnad av befintliga fängelser.

Det tredje fängelset ska byggas i region Öst och ska ha omkring 400 platser. Kriminalvården har nyligen skickat ut förfrågningar till nio kommuner i regionen; Nässjö, Tranås, Jönköping, Värnamo, Vaggeryd, Finspång, Norrköping, Linköping och Åtvidaberg.

Starta dialog

Området passar Kriminalvården både utifrån kommunernas storlek och deras infrastruktur med närheten till E4.

I slutet på sommaren kommer kommunerna att samlas till ett informationsmöte och sedan löper processen på.

– När vi har fått i gång dialogen med kommunerna ligger det ett utredningsarbete på upp emot ett år innan ett beslut kan fattas, säger Viktoria Rydholm.

Fängelset kan ha stor betydelse för den kommun som får det. Ett fängelse av den här storleken kan ge 300 till 400 arbetstillfällen och dessutom ett stort antal timvikariat.

Publisert: