Vaknade på födelsedagen av att pappan låg för döden

Coronapandemin

Av: 

Joachim Kerpner

Ellen Björks 24-årsdag blev inte som hon hoppats.

Hon vaknade med flera missade samtal om att pappa Jan låg för döden i covid-19.

– Det kändes så sjukt att det var just på min födelsedag, säger Ellen.

Jan Björk, 63.

Ett halvår har gått sedan Jan Björk, 63, hamnade på intensivvårdsavdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, kvällen före Ellens födelsedag.

– Det var en extrem chock när vi kom in på hans rum, att se honom ligga nersövd i respirator. Han såg så blek ut, det var väldigt jobbigt, säger Ellen.

Mamma flyttade in hos Ellen i Göteborg, från hemmet utanför Mellerud. Tre gånger om dagen ringde de sjukhuset under de tre veckor Jan låg nersövd i respirator innan han dog.

– Vi ringde för att säga god morgon och god natt. De höll telefonen vid hans öra, vi hoppades att han hörde oss trots att han var nersövd. Personalen var fantastisk. Läkarna ringde ofta och förklarade utförligt läget och vi fick ställa frågor. Undersköterskorna och sjuksköterskorna var väldigt förstående och gjorde ett fantastiskt jobb, säger Ellen.

Eftersom det var ganska få patienter på intensiven fick de besöka Jan fem gånger. Sista gången, den 12 juni, hade han proppar på tre platser i hjärnan.

– De kunde inte göra mer. Jag höll honom i handen när de drog ut respiratorn. Jag är väldigt tacksam att jag, min bästa vän och mamma fick vara där när han gick bort. Men det är nog den absolut värsta känslan att hålla den person man älskar mest i hela världen i armarna när den tynar bort.

Ellen Björks 24-årsdag blev inte som hon hoppats.

”Världens bästa pappa, rolig och omtänksam”

Med i sjukhussalen fanns också en nalle som Ellen och pappa Jan alltid lekte med när hon var liten. Ellen var pappa Jans enda barn och de stod mycket nära varandra.

– Han var världens bästa pappa, rolig och omtänksam. När han kom hem från jobbet kunde han leka med mig i flera timmar.

Ellen drar sig till minnes en gång när pappan efter att de bråkat på morgonen och hon kom hem från skolan fick öppna små lappar som ledde från plats till plats och till slut till hennes gömda favoritbullar.

– Det var hans sätt att säga förlåt för bråket. Då var jag kanske åtta år, säger Ellen.

Hon tänker på sin pappa varje dag.

När det händer något vill jag ringa pappa och prata om det. Han var ett väldigt stort stöd, och kunde lugna mig.

Även efter att hon flyttat hemifrån kunde de prata i telefon flera timmar om dagen. Jan pensionerades 2018 från jobbet som journalist på tidningen TTELA i Vänersborg. Han skrev om sjukhusfrågor, och besökte i tjänsten ofta sjukhuset där han senare dog.

Begravningen i Östra kapellet i Göteborg blev väldigt personlig.

– Pappa avskydde svart, så alla 50 gäster fick vara klädda i vilken färg de ville. De som pratade under ceremonin var hans närmaste vänner och min storebror som växte upp med honom, säger Ellen.

Efter pappans död insåg hon mer än någonsin hur omtyckt Jan Björk hade varit.

– Jag tror inte han själv förstod hur omtyckt han var, vilken fin person han var. Han gjorde stort intryck på människor. Han var bara genuin. Jag hörde honom aldrig prata illa om någon, säger Ellen.

Ellen tänker på sin pappa varje dag.
Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Sebastian Laneby och Aleksandra Wojcik
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ,ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET