Etiopien ger motståndare 72 timmar att ge sig

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ethiopian news agency/AP/TT
Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, visar federala styrkor som förflyttar sig mellan regionerna Amhara och Tigray för några dagar sedan.

Civilbefolkningen uppmanas att sätta sig i säkerhet. Regeringsstyrkorna i Etiopien hotar att omringa Mekele, regionhuvudstaden i den upproriska delstaten Tigray, med stridsvagnar och mullrar att offensiven inleds snart.

Premiärminister Abiy Ahmeds besked på söndagskvällen till de tigreanska motståndarna var hårt och bistert:

"Er historia av förstörelse närmar sig sitt slut, och vi uppmanar er att kapitulera fredligt inom 72 timmar, och erkänna att ni är i ett läge utan återvändo".

"Ta denna sista chans", tillägger Abiy enligt uttalandet.

Abiy, som fick Nobels fredspris 2019, beslutade att inleda militärinsatsen i Tigray i början av november. Detta efter en attack mot federala styrkor som han beskyller Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styr regionen, för att ha legat bakom.

Tele- och internetkommunikationen i Tigray har varit nedstängd under stridigheterna som rapporteras ha skördat hundratals, om inte tusentals, människors liv.

Abiy Ahmed har flera gånger avvisat internationella försök att få till ett eldupphör.

Regeringsstyrkorna uppgav i lördags att de tagit kontroll över staden Adigrat, omkring tolv mil norr om Mekele. Civilbefolkningen i regionhuvudstaden bör nu förbereda sig på en förestående offensiv, varnar militärtalespersonen Dejene Tsegaye.

"Ingen nåd"

Han säger att nästa fas i militäroperationen blir avgörande.

– Än så länge attackerar vi bara mål där juntans (TPLF:s) stridande varit stationerade men när det gäller Mekele kan det bli annorlunda, säger Dejene.

– Vi uppmanar allmänheten i Mekele att se till att undgå artilleriattacker och befria sig från juntan. Juntan gömmer sig just nu bland allmänheten och allmänheten måste isolera sig från juntan, fortsätter han.

– Efter det blir det ingen nåd (för TPLF:s ledarskap).

"Tom stolthet"

Abiy manar i sitt uttalande invånarna i Mekele – ungefär en halv miljon – att ställa sig på arméns sida mot TPLF för att "föra denna förrädiska grupp inför rätta".

Enligt Abiy är allt TPLF ännu har kvar "det fort de byggt i Mekele och tom stolthet".

Premiärministern säger också att att "alla nödvändiga åtgärder vidtagits för att försäkra att civila inte skadas".

Många civila flyr

Den tigreanske ledaren Debretsion Gebremichael uppger att TPLF ännu håller sina positioner söder om Mekele och försöker slå tillbaka federala styrkorna nära Adigrat.

"Att omringa Mekele är deras plan, men ännu har de inte lyckats. På den södra fronten har de inte kunnat röra sig en tum på över en vecka", skriver han i ett sms till Reuters.

"De skickar våg efter våg mot oss men förgäves", fortsätter Debretsion

Samtidigt fortsätter de civila som får betala för striderna att fly in i Sudan. Hittills har cirka 36 000 etiopier kommit, och FN varnar för att det kan bli uppemot 200 000.

– Sudan tar emot fler nya flyktingar per dag än vad de flesta europeiska länder accepterar på ett år, säger Jan Egeland, chef för den norska hjälporganisationen NRC.

– Vi måste hjälpa alla behövande, fortsätter han.

Publicerad: