Coronapandemin

Planen: Så ska Sverige öppna upp

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

De nuvarande coronarestriktionerna förlängs till den 1 juni.

Men då planeras flera lättnader – som att restauranger får hålla öppet till 22.30 och att mer publik tillåts på idrottsevenemang

Här är allt du behöver om planen för att öppna upp Sverige.

Smittspridningen är fortfarande omfattande i Sverige och det är inte läge att slappna av än, säger statsminister Stefan Löfven (S) på onsdagens pressträff. Han betonar att stundande Kristi himmelfärdshelg även i år behöver firas i den allra närmaste kretsen.

– Det är bara tillsammans som vi kan ta oss ur den här krisen. Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå är smittspridningen kvar på en hög nivå, säger Löfven.

Tidigare var bedömningen att lättnader för bland annat publik på kultur- och idrottsevenemang skulle kunna träda i kraft den 17 maj.

Men där är vi inte i dag, slår Stefan Löfven fast. Smittläget tillåter det inte.

Regeringen skjuter därför fram lättnader i restriktionerna till den 1 juni.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ger nya besked om coronarestriktioner i dag. Arkivbild.

Detta gäller efter 1 juni

  • Restauranger kan hålla öppet till klockan 22.30. Regeln om max fyra personer vid samma bord behålls. Ingen alkohol får serveras efter klockan 22.
  • Marknader och nöjesparker kan öppna igen.
  • Matcher och tävlingar får genomföras utomhus.
  • Publiktaket höjs. Vid utomhusevenemang 500 personer om det finns sittplatser, annars max 100 personer. För motionslopp föreslås högst 150 personer. Inomhus gäller fortsatt max 8 men 50 personer kan tillåtas om det finns sittplatser.
  • Lägerverksamhet för barn tillåts i viss omfattning.
  • Cupverksamhet inomhus och utomhus öppnar för barn.

– Det är ett första steg. Det som jag nu räknat upp kommer ändras 1 juni. Allt annat ligger kvar, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Bedömningen är att vi då ska ha fått ett smittoläge som är acceptabelt.

– Skulle en katastrof inträffa, något som helt oförmodat dyker upp, finns det inget som inte gör att man kan ändra sig, säger Johan Carlson.

Beslutet om restaurangerna kommer att fattas i nästa vecka. Det är redan skickat på remiss, förtydligar han.

Nytt normalläge

För knappt ett par veckor sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer på när och hur Sverige ska kunna återgå till en mer normal situation.

I en rapport till regeringen föreslår myndigheten en indelning i tre nivåer, som bedöms utifrån smittspridningen, stabilitet i utveckling, belastning på sjukvården och vaccinationstäckning.

I varje steg föreslår man vilka restriktioner som kan avvecklas. Dessutom ska Folkhälsomyndigheten prioritera bland de olika restriktionerna utifrån deras effekt på smittspridningen.

– När nivå 1 uppnåtts, med lägst smittspridning, finns risken kvar för lokala utbrott, säger Johan Carlson.

Han säger också att det är viktigt att alla får vaccinationstäckning, och att man även tittar på när en tredje påfyllnadsdos måste ges.

– Inför de här besluten har vi haft brett samråd med andra myndigheter, och med regionerna som ansvarar för smittskyddet inom sitt geografiska område.

De regionala skillnader i smittspridning är fortsatt stora, vilket är en anledning till att förändringar i regelverket börjar gälla först den 1 juni, säger Johan Carlson.

– Åtgärderna som träder i kraft då är sådana som vi bedömer inte kommer leda till ökad smittspridning, utan snarast balanserar det paket av regler och rekommendationer som finns, för att ytterligare öka acceptansen för att vi ska hålla ut en längre tid.

Mer normalt i september

Bedömningen är att smittspridningen kan komma ner på en lägre nivå 15 september. Det datumet nämner både Johan Carlson och Stefan Löfven.

Det är då Folkhälsomyndigheten uppskattar att vi kan nå den lägsta nivån i öppningsplanen.

– Bara det att vi når nivåerna innebär inte att allt kan klicka in samtidigt, säger Johan Carlson.

Men han kan inte svara på vilka restriktionerna som försvinner sist.

– Man kan inte se det enskilt, det är en kombination av åtgärder och hur folk rör sig, hur det bidrar i helheten. Det blir säkert så att man tar bort restriktioner i klump.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Sverige

Stefan Löfven

Lena Hallengren