Nyheter

Eritrea medger truppnärvaro i Tigray

Av: 

TT

Mark Lowcock, chef för FN:s samordnande hjälporgan Ocha, sade i torsdags att det inte finns något som tyder på att de eritreanska trupperna dras tillbaka.

Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

NYHETER

Eritrea har för första gången medgett att landet har soldater som deltar i konflikten i Tigrayregionen i norra Etiopien, som pågått sedan november förra året.

Det första uttryckliga erkännandet av Eritreras roll i konflikten lämnades i ett brev från landets FN-ambassadör till säkerhetsrådet.

Under lång tid förnekade även Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att eritreaner deltog i konflikten, trots omfattande vittnesmål om detta från invånare, människorättsgrupper, hjälparbetare, diplomater och även vissa etiopiska militärer.

Först i mars medgav Abiy att Eritrea hade styrkor på plats i Tigray, och lovade kort därefter att de skulle lämna. I brevet som nu publicerats uppger även Eritrea att soldaterna ska dras tillbaka.

I torsdags sade Mark Lowcock, chef för FN:s samordningsorgan Ocha, till säkerhetsrådet att det inte finns något som tyder på ett eritreanskt tillbakadragande från regionen.

Han berättade också att hjälparbetare fortsätter att anklaga eritreaner för massvåldtäkt och massakrer.

Anklagelserna har förnekats upprepade gånger, så även i ambassadörens brev, som beskriver dem som en "hänsynslös attack mot vår kultur och vårt folks historia".

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: