Coronapandemin

Cirka 1 700 ”slattar” har slängts av Vaccindirekt

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Mellan mitten av januari och mitten av mars slängdes ungefär två doser covid-19-vaccin om dagen på Vaccindirekts mottagningar i Stockholm.

Det visar en utredning som regionen gjort.

– Vi tycker det är viktigt att man gör allt för att det inte ska ske, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Tidigt i mars mottog Aftonbladet ett tips om att Vaccindirekt dagligen kasserat överblivna ”slattar” av vaccin mot covid-19.

Information om att det inte är acceptabelt att vaccin går till spillo uppgavs ha skickats ut till vårdcentraler.

– Det borde inte få ske, när folk går runt och väntar på vaccin, sa en uppgiftslämnare.

Bekräftar: 1 700 vaccindoser har kasserats

På måndagen återkom Region Stockholm med svar.

En utredning bekräftar att det genom Vaccindirekts vaccinering av personal i kommunal vård- och omsorg kasserats cirka 1 700 vaccindoser, mellan mitten av januari och mitten av mars.

Cirka 1700 vaccindoser har kasserats på Vaccindirekts mottagningar.

”Anledningen till att doserna kasserats är att Region Stockholm följt den rådande prioriteringsordningen i fas 1, som innebär att doserna endast ska ges till vissa målgrupper. Totalt har 368 417 vaccinationer registrerats i Region Stockholm”, skriver Erik Magni på Region Stockholms presstjänst, i ett mejl.

Vaccindirekt har haft avtal om att vaccinera cirka 58 000 personer inom kommunal vård- och omsorg. Sedan mitten av mars är den vaccineringen satt på paus då regionen beslutat att omprioritera vaccin till den äldre befolkningen.

Vaccindirekt har genomfört cirka 67 000 vaccinationer inom detta avtal, och cirka 1 700 doser har alltså slängts. Enligt Region Stockholm har det det funnits listor med enheter att kontakta vid fall av restdoser, med exempelvis ambulanspersonal eller medarbetare i primärvården.

Men uppenbarligen har listorna inte varit långa nog.

”Att vaccinera på särskilda boenden, i hemsjukvården eller i hemtjänsten har inte varit en del av Vaccindirekts uppdrag, och därför inte möjligt. Det skulle heller inte ha varit möjligt att transportera restdoserna. Kassation av vaccindoser har därför skett i slutet av dagen när personer lämnat sena återbud och det inte varit möjligt att nå personal på de olika listorna”, skriver regionen.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Vaccinsamordnaren: ”Utmanande vaccin”

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, säger att de arbetat med Vaccindirekt för att minimera antalet kasserade doser.

– Vi tycker såklart att det är olyckligt. Men man måste sätta det i proportion till de 67 000 doser man givit, på 13 mottagningar, varje dag i veckan under månaders tid. Med det sagt så är det olyckligt. Men det är ett stort uppdrag som man har haft, säger Magnus Thyberg.

Jag kan tycka att det låter som ganska många ändå, med 1 700 av 67 000 doser?

– Ja, det är ungefär två doser per mottagning och dag. Ampullen man öppnar är ju bara hållbar i några timmar och behöver användas. Och det finns det sex doser i den. Så är det så att man har mottagning där man får sista kunden så… det här är ett väldigt utmanande vaccin att arbeta med, måste man nog säga.

Det rör sig framförallt om Pfizers vaccin, enligt vaccinsamordnaren.

Har ni tittat utanför detta avtal, om det kan ha kasserats fler doser?

– Vi har ju riktlinjer hur man ska göra för att kassation inte ska uppstå. Vid vissa tillfällen kan det säkert vara så att det sporadiskt har varit kassationer men vi har inte fått sådana signaler om att det varit i någon större omfattning, säger Magnus Thyberg.

Eftersom Region Stockholm numera vaccinerar i fas 2, med betydligt bredare målgrupper än tidigare, är det betydligt lättare att använda upp restdoser, skriver regionen.

Aftonbladet har sökt Vaccindirekt, utan resultat.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

GW:s kritik mot Stockholms vaccinering: ”Borde ha fattat från första början”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Region Stockholm

Coronaviruset

Vård & omsorg

Covid-19